“Благословенна вами ракета прилетіла у вівтар”: вікарій Одеської єпархії написав Кирилу гнівного листа. В “УПЦ МП” також не промовчали

Вікарій Одеської єпархії, архієпископ Арцизький Віктор надіслав листа патріарху РПЦ Кирилу (Гундяєву)  і всім членам синоду РПЦ, в якому засудив удар російських окупантів по Одесі в ніч на неділю.

Свято-Іллінського чоловічий монастир опублікував текст листа у Telegram 23 липня.

“Сьогодні, коли я приїхав по закінченню комендантської години до Спасо-Преображенського Одеського кафедрального собору, побачив, що “благословенна” вами ракета РФ прилетіла прямо у вівтар храму в святая святих, я зрозумів, що спільного з вашими розуміннями в Української Православної Церкви нічого вже давно немає. Через особисті амбіції ви втратили Українську Православну Церкву та інші церкви в країнах “святої Русі”!

Не повертається язик назвати вас “Великим Господином і Отцем”, тому що ви батько, який віддав дітей своїх на погибель і вбивства!”, – гнівно написав вікарій.

Архієпископ попросив Кирила звернути увагу, що на соборі УПЦ від 27.05.2022 р. було ухвалено рішення про те, що церква на чолі з предстоятелем УПЦ виходить із його підпорядкування.

“Вимагаємо відчепитися від нашої церкви, від наших архієреїв і нашого предстоятеля! У нас свій шлях, який обраний собором Української Православної Церкви. Щиро прошу вас – зупиніться. Кожна ракета, яка сьогодні прилітає на територію України, сприймається її жителями як ваше “благословення” своїм чадам”, – йдеться в листі.

Вікарій Віктор наголосив, наголосив, що у вірян УПЦ є “люблячий батько і Авва” і зажадав “не ігнорувати нашого Предстоятеля, Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія, який обраний Собором УПЦ”.

Він також закликав Кирила “не дискредитувати нашу Церкву і не знищувати її Вашим же благословенням”.

“На сьогоднішній день, ні Ви, ні Ваші представники, такі як митрополит Леонід, ні протоієрей Андрій Новіков, який втік з Одеської єпархії, під уявним переслідуванням СБУ, не роблять нічого, щоб підтримати нас як своїх братів”, – написав він.

Архієпископ від імені багатьох архієреїв УПЦ засудив “цю божевільну агресію РФ проти нашої Незалежної країни”

“Засуджуємо варварські захоплення наших єпархій на Сході та Півдні України. Засуджуємо репресії та утиски, які творять Ваші органи на тимчасово окупованих територіях України!” – наголосив він.

“Щиро прошу Вас – зупиніться. Кожна ракета, яка сьогодні прилітає на територію України, сприймається її жителями як Ваше “благословення” своїм чадам”, – підсумував вікарій Одеської єпархії, назвавши себе “вірним послушником свого Предстоятеля”.

Реакція УПЦ (МП) на пошкодження Преображенського собору в Одесі

УПЦ (МП) засудила і назвала “терористичним актом” пошкодження Спасо-Преображенського кафедрального собору внаслідок нічної атаки Росії по Одесі.

“Одеська єпархія засуджує цей терористичний акт проти головної святині та духовного серця м. Одеси, довкола якого проживають мирні люди і який ніяким чином не повʼязаний з військовими обʼєктами”, – сказано у повідомленні пресслужби УПЦ (МП).

Відомий своєю проросійською позицією митрополит Одеський Агафангел (Саввін), який був депутатом облради від “Партії регіонів2 та вважається лідером “промосковського” крила “УПЦ МП”,  у зв’язку із російським обстрілом Одеси та руйнуванням собору звернувся до пастви вже з іншою риторикою.

Він заявив, що трапилася “найстрашніша подія в новітній історії міста — російська ракета влучила в духовне серце миролюбної Одеси – Спасо-Преображенський кафедральний собор. Уламки ракети поранили серце кожного одесита, хто своїм трудом та молитвою відбудував цю святиню, зруйновану в далекому 1936 році”.

Саввін підкреслив, що внаслідок широкомасштабної російської військової агресії гинуть люди, ллється людська кров, руйнуються міста й села, церкви й монастирі.

“Якою б не була мета так званої ганебної “спеціальної військової операції2, вона не зможе виправдати вбивство й насильство, розруху й вимушене біженство. Нам досі не зрозуміло: від кого нас хочуть звільнити? Від життя? Це справжній геноцид українського народу. Це безумство всіх тих, хто віддає накази бомбити Україну, вбивати наших воїнів та наших людей”, – зауважив ієрарх МП. Агафангел наголосив, що “ми захищаємо свою рідну українську землю, боронимо кордони нашої суверенної Незалежної Держави” і хочемо, щоб нас “залишили в спокої, дали можливість жити під мирним небом на рідній землі”, – сказав він.

Контекст

У ніч на 23 липня Росія здійснила чергову ракетну атаку на Одесу – вже п’яту впродовж шести днів. В Одеській ОВА повідомили, що зруйновані шість будинків, зазнали пошкоджень дві пам’ятки архітектури.

Також серйозно постраждав найбільший у місті Спасо-Преображенський собор.

Напередодні ЮНЕСКО вже засудила обстріли Одеси.

Читайте також:
Новий удар Росії по Одесі: зруйновано храм “УПЦ МП”, будинки, портову інфраструктуру, є жертви. ФОТО

Кулеба закликав світ відреагувати на варварський удар РФ по історичному центру Одеси

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна