Очільник розвідки Норвегії про війну в Україні: РФ – в процесі отримання військової переваги

Очільник Служби розвідки при міністерстві оборони Норвегії віцеадмірал Нільс Андреас Стенсенс назвав повномасштабну війну в Україні “Першою світовою війною в кольорі”: обидві сторони мають укріплені позиції, наступальні операції обмежені й не призводять до суттєвих змін, важливу роль грає артилерія.

Про це він сказав в інтерв’ю норвезькому телеканалу TV2, цитує “Європейська правда” 12 лютого.

Він зауважив, що Україна не здатна сама виробляти необхідну зброю та “повністю залежить від матеріальної підтримки Заходу”. А отримана Києвом значна частина західної техніки була “втрачена або використана”.

Водночас Росія, за оцінкою Стенсенса, “перебуває в процесі отримання військової переваги” і вже здатна збільшити виробництво боєприпасів і високоточної зброї дальньої дії. Він заявив, що РФ за останній рік помітно посилила позиції та досягла успіху у веденні бойових дій проти України, попри міжнародні санкції.

Стенсенс назвав те, у чому РФ досягла успіхів:

  1. зможе призвати приблизно втричі більше людей, ніж Україна;
  2. справляється із західними санкціями краще, ніж очікувалося; а виробництво російських озброєнь відбувається вищими темпами.
“Ми бачимо, що Росії знадобиться менше часу на відновлення після війни, ніж ми оцінювали минулого року”, – каже голова норвезької Служби розвідки.

У зв’язку з цим Стенсенс закликає Європу готуватись “до більших змін і більш непередбачуваної ситуації”, зокрема того, що Росія “буде використовувати всі свої інструменти, щоб спробувати вплинути на Захід”.

Читайте також:
Глава МО Британії: 2024 рік – “точка перелому”, для України – час, коли може вирішитися її доля

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна