Глава МО Британії: 2024 рік – “точка перелому”, для України – час, коли може вирішитися її доля

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс назвав 2024 рік “точкою перелому”, заявивши, що для України це рік, коли може вирішитися її доля. А для світу – найбільший в історії “рік демократії”.

Про це він сказав під час промови у Ланкастер Хауз у центрі Лондона, пише “Європейська правда” 16 січня.

“Для України це рік, коли може вирішитися її доля. Для світу це найбільший в історії “рік демократії”, коли мало не половина населення світу йде на виборчі дільниці. І для Британії це має бути час, коли ми ухвалимо рішення щодо нашої оборони”, – ідеться дослівно у його заяві.

Шаппс окремо прокоментував російсько-українську війну, наголошувши, що це “тест” для Заходу і союзники не мають підвести Україну.

“Путін вірить, що Заходу бракує стійкості. І оскільки ставки тут – майбутнє світового порядку, ми маємо довести, що він помиляється. Якщо “подарувати” йому перемогу у цій війні, це лише збільшує ризик ескалації. Не лише тому, що він зациклений на відбудові Російської імперії, а тому що це буде сигналом слабкості для інших потенційних агресорів”, – сказав він.

Та додав: “Ми пройшли від повоєнного світу до передвоєнного світу. Епоху ідеалізму змінив період жорсткого реалізму… Ми стоїмо на перехресті – чи дати морю проблем носити себе як завгодно, чи зробити все, що можемо, щоб відвернути небезпеку. Насправді вибору як такого немає. Щоб гарантувати наші свободи, ми маємо бути готові”.

Глава міноборони Британії вважає, що на світ чекає ще складніший період, аніж зараз, а Британії з союзниками варто готуватися до серйозних загроз.

“Зараз цей уряд вперше виділяє понад 50 млрд фунтів на рік на оборону – більше, ніж будь-коли. І ми ухвалили важливе рішення рухатися до 2,5% ВВП на оборону…Час, щоб усі наші союзники і всі демократичні країни світу робили те саме, щоб їхні витрати на оборону зростали. Тому що ера “дивідендів від миру” скінчилася”, – зауважив він.

Також Шаппс згадав про промову у цьому ж місці прем’єрки Маргарет Тетчер невдовзі перед падінням Берлінського муру, у якій  вона говорила про оптимізм. І тоді почався період, коли екзистенційні загрози, здавалося, зникли.

Він заявив, що нині відбуваються протилежні процеси: Росія стала войовничою авторитарною державою і намагається поглинути Україну, Китай спостерігає за реакцією Заходу, КНДР обіцяє розширити свій ядерний арсенал, Іран може отримати свою ядерну зброю, і всі ці держави так чи інакше співпрацюють між собою.

Міністр зазначив, що тоді як у роки холодної війни стратегічні суперники Заходу видавалися цілком раціональними гравцями, тепер вони “більш нестабільні та ірраціональні”. Зокрема, важко спрогнозувати, чи працюватиме з ними стратегія ядерного стримування, як вона працювала з СРСР.

До цього додаються терористичні загрози, кібератаки та гібридні методи, як “шантаж мігрантами”.

На думку Шаппса, попередні уряди вже зробили чимало для того, щоб Британія була готовою відстоювати свою безпеку та інтереси, і зараз це дозволило Лондону активно включитися у підтримку України та бути прикладом для інших.

Він наголосив, що в найближчі п’ять років перед союзниками постануть численні виклики, пов’язані з діями Росії, Китаю, Ірану та КНДР.

Шаппс висловив контраргументи для тих, хто вважає, що Британії краще  “зосередитись на власних справах”, наголошуючи, що у такому разі Британія “сліпо попливе в епоху авторитаризму”.

“Ми входимо у нову епоху, і ми повинні бути готовими стримувати наших ворогів, бути лідерами серед союзників і обороняти нашу країну”, – наголошує Грант Шаппс. Та додає, що передусім Британія має забезпечити стратегічну перевагу над противниками і зробити свою міць переконливим фактором стримування, а також зміцнювати співпрацю із союзниками.

Читайте також:
Трамп заявив, що війну в Україні можна завершити “дуже швидко”. І нагадав, що “чудово ладнає” з Путіним

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна