Малюк зустрівся із послами G7 щодо стеження за Bihus.Іnfo: якою була тональність розмови

Голова Служби безпеки Василь Малюк зустрівся з послами країн «Великої сімки». Сторони обговорили питання взаємодії та демократичного розвитку України під час війни.

Про це повідомили в СБУ в середу, 7 лютого.

Як зазначається, зустріч відбулася за ініціативою СБУ у Києві.

Малюк розповів їм про те, який внесок СБУ робить у захист країни, протидіючи зовнішнім і внутрішнім ворогам. Зокрема, про враження Кримського мосту, витіснення рф з Чорного моря за допомогою власних унікальних розробок надводних дронів, знищення ворожої воєнної техніки та про інші спецоперації.

Окремо Василь Малюк розповів про готовність Служби безпеки «захищати демократичні цінності, одним з ключових стовпів яких є свобода слова». Говорили зокрема про ситуацію, яка склалася навколо редакції Bihus.Іnfo.

Глава СБУ наголосив, що вже звільнено керівника ДЗНД та відбувається переформатування роботи тих підрозділів департаменту, «які потребують змін та підсилення».

«Незалежність в роботі ЗМІ має бути забезпечена на 100%. Це той стандарт, який ми маємо високо тримати, особливо під час війни. Я не допущу жодних порушень цього надважливого принципу демократії у діяльності СБУ», — сказав Малюк.

«Велику сімку» представляли посли П’єр Франческо Дзадзо (Італія), Гаель Вейсьєр (Франція), Мартін Єґер (Німеччина), Наталка Цмоць (Канада), Кунінорі Мацуда (Японія), а також заступник посла Ніколас Гаррокс (Велика Британія), виконуючий обов’язки посла Джеймс Хоуп (США) та Азієр Сантіллан (представник ЄС в Україні).

Контекст

16 січня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Оприлюднений на каналі “Народна правда” ролик містить фрагменти прослуховуваних телефонних розмов співробітників проєкту щодо придбання наркотиків та кадри, зняті прихованою камерою на новорічному корпоративі у заміському комплексі біля Києва, де учасники проєкту вживають ці речовини.

Співробітників Bihus.Info прослуховували та стежили за ними щонайменше декілька місяців. Як заявив редактор Bihus.Info Максим Опанасенко, команда проєкту з’ясовує, хто саме може за цим стояти.

17 січня Служба безпеки України заявила, що розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки представників проєкту Bihus.Info. За даним фактом відкрите кримінальне провадження.

22 січня Нацполіція повідомила, що зареєструвала чотири кримінальні провадження з приводу стеження за журналістами.

31 січня президент Володимир Зеленський звільнив з посади начальника департаменту захисту національної державності СБУ Романа Семенченка.

5 лютого проєкт Bihus.Info видав розслідування, в якому йдеться про те, що стеження за журналістами вели співробітники саме Департаменту захисту національної державності СБУ.

5 лютого Служба безпеки заявила, що керівництво прийняло кадрові рішення щодо свого департаменту і що серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам, виявилися також окремі співробітники Bihus.Info.

Читайте також:
“Викликають справжнє обурення дії співробітників ДЗНД”: Малюк зреагував на стеження за журналістами Bihus.Info

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна