В СБУ заявили, що після розслідування Bihus.Info “ухвалено кадрові рішення”. І згадали про наркоторгівлю

Служба безпеки України заявила, що її керівництво ухвалило кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності після розслідування Bihus.Info про незаконне стеження за журналістами.

Відповідну заяву пресслужба СБУ видала пізно ввечері понеділка, 5 лютого.

“Керівництвом СБУ прийнято відповідні кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності та оптимізовано напрями його роботи”, – зазначається в заяві.

При цьому в Службі безпеки наголосили на тому, що “одним із напрямів її діяльності є протидія організованій наркозлочинності”.

“За наявною у СБУ оперативною інформацією, серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам, виявилися також, на жаль, окремі співробітники Bihus.Info. Зокрема, одна з операторів, яка фігурувала у кримінальному провадженні щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів”, – заявили у спецслужбі.

Водночас Службою безпеки України відкрито кримінальне провадження згідно зі ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації). Проводяться відповідні процесуальні дії.

“Вважаємо, що незалежні медіа є невід’ємною складовою сучасного демократичного суспільства і жодні дії окремих людей не можуть кидати тінь на будь-яку з редакцій та ЗМІ загалом, а усі співробітники СБУ повинні діяти виключно на забезпечення захисту національних інтересів держави й суспільства та ефективно протидіяти ворогу”, – додали в СБУ.

Контекст

16 січня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Оприлюднений на каналі “Народна правда” ролик містить фрагменти прослуховуваних телефонних розмов співробітників проєкту щодо придбання наркотиків та кадри, зняті прихованою камерою на новорічному корпоративі у заміському комплексі біля Києва, де учасники проєкту вживають ці речовини.

Співробітників Bihus.Info прослуховували та стежили за ними щонайменше декілька місяців. Як заявив редактор Bihus.Info Максим Опанасенко, команда проєкту з’ясовує, хто саме може за цим стояти.

17 січня Служба безпеки України заявила, що розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки представників проєкту Bihus.Info. За даним фактом відкрите кримінальне провадження.

22 січня Нацполіція повідомила, що зареєструвала чотири кримінальні провадження з приводу стеження за журналістами.

31 січня президент Володимир Зеленський звільнив з посади начальника департаменту захисту національної державності СБУ Романа Семенченка.

5 лютого проєкт Bihus.Info видав розслідування, в якому йдеться про те, що стеження за журналістами вели співробітники саме Департаменту захисту національної державності СБУ.

Читайте також:
Журналісти Bihus.Info заявили, що стеження за ними вела СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна