Журналісти Bihus.Info заявили, що стеження за ними вела СБУ

Журналісти-розслідувачі з проєкту Bihus.Info заявили, що ідентифікували тих, хто встановив приховані камери у готельні номери для стеження за їхньою редакцією, як співробітників Служби безпеки України.

“За операцію відповідав Департамент захисту національної державності (ДЗНД). Судячи з відео, до встановлення техніки імовірно залучали і Департамент оперативно-технічного забезпечення СБУ”, – зазначили в Bihus.Info.

Журналісти повідомили, що ідентифікувати осіб, які за ними стежили, вдалося завдяки відео з камер безпеки відпочинкового комплексу, де редакція перебувала 27 грудня 2023 року.

Як відзначили розслідувачі, операція спецслужби тривала 6 діб.

Спершу представники СБУ під легендою замовлення корпоративу для офісних співробітників двічі у період із 15 по 22 грудня 2023 року приїздили в комплекс, щоб детально оглянути номери, в які надалі мала заселитися редакція Bihus.Info.

Групу, що оглядала заклад, очолював високий худий чоловік. Редакція ідентифікувала його як Кравченка Ігоря Борисовича, співробітника СБУ.

Фото: Bihus.Info

Потім, 26 грудня, під легендою власного корпоративу в комплекс прибули три десятки людей знову на чолі з тим самим Кравченком. Вони привезли великі валізи, в яких, імовірно, перебувала необхідна для встановлення техніка.

Серед людей у групі журналісти також упізнали Євгена Олександровича Коноваленка, який регулярно заходить всередину ДЗНД. У 2020 році він подавав декларацію як співробітник СБУ.

Фото: Bihus.Info

27 грудня, окрім Bihus.Info, в комплекс заселилися кілька осіб, також пов’язані з Ігорем Кравченком. Як випливає з камер безпеки комплексу – для ведення зовнішнього спостереження за редакцією, пише Bihus.Info.

Після виїзду журналістів із комплексу, ввечері 28 грудня, у більшість номерів, де перебувала редакція, заїхала інша група чоловіків. У цій групі чоловіків, яка очевидно приїжджала забирати приховану техніку, також був щонайменше один з тих, хто раніше відвідував “корпоратив” з Ігорем Кравченком.

1 січня в комплекс повернулася ще одна, уже третя, група.

Редакція вважає, що приховані камери були незаконно встановлені у сауні та щонайменше 8 кімнатах (будинки “Морква”, “Вишеньки”, “Хата 2”, “Хата 3”).

Докази встановлення техніки в різних номерах журналісти зафіксували під час власного розслідування. В будинках, оформлених як стилізовані українські хатинки, приховані камери встановили у вішаки для одягу. Місце під них вирізане і у вішаках, і в стінах.

У сауні камера найімовірніше була встановлена в антресолі. А в інших номерах представники Bihus.Info пригадали девайси у стелі, схожі на пожежну сигналізацію, яких пізніше при огляді приміщень не виявилось.

У письмовому коментарі Bihus.Info СБУ проігнорувала питання про те, чи отримувались ухвали суду на встановлення прихованої техніки в спальні кімнати. А також про те, як матеріали телефонного прослуховування та відео з прихованих камер у спальнях опинились на сайтах-“сміттярках”.

Там також зазначили, що проведений представниками СБУ 17 січня 2024 року огляд комплексу “не виявив ознак встановлення прихованої техніки”. Того дня СБУ приїжджала в комплекс, аби вилучити сервер, на якому містяться докази щодо тих, хто встановив приховані камери.

Звільнений 31 січня керівник Департаменту захисту національної державності Роман Семенченко в розмові з Bihus.Info на прямі запитання про його і ДЗНД участь в операції щодо редакції цю участь не спростовував і рекомендував звертатись по коментарі до голови СБУ або пресцентру.

Відео:

Контекст

16 січня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Оприлюднений на каналі “Народна правда” ролик містить фрагменти прослуховуваних телефонних розмов співробітників проєкту щодо придбання наркотиків та кадри, зняті прихованою камерою на новорічному корпоративі у заміському комплексі біля Києва, де учасники проєкту вживають ці речовини.

Співробітників Bihus.Info прослуховували та стежили за ними щонайменше декілька місяців. Як заявив редактор Bihus.Info Максим Опанасенко, команда проєкту з’ясовує, хто саме може за цим стояти.

17 січня Служба безпеки України заявила, що розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки представників проєкту Bihus.Info. За даним фактом відкрите кримінальне провадження.

22 січня Нацполіція повідомила, що зареєструвала чотири кримінальні провадження з приводу стеження за журналістами.

31 січня президент Володимир Зеленський звільнив з посади начальника департаменту захисту національної державності СЛУ Романа Семенченка.

Читайте також:
Зеленський відреагував на скандал зі стеженням за журналістами “Бігус.інфо”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна