Остін відкрив онлайн-засідання “Рамштайну-18”: увага на довгострокових потребах України

Міністр оборони Сполучених штатів Америки Ллойд Остін 23 січня офіційно відкрив 18-те засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”. Воно проходить в онлайн-форматі.

Про це інформує пресслужба Пентагону.

Міністр оборони США під час вступної промови заявив, що Америка та вся міжнародна коаліція, що налічує близько 50 союзників та партнерів, залишаються відданими підтримці України в її боротьбі з російською агресією.

Україну на “Рамштайні” представляє глава Міністерства оборони Рустем Умєров.

Речниця Пентагону Сабріна Сінгх заявила, що 18-те засідання контактної групи буде присвячене довгостроковим потребам України.

18-тий “Рамштайн” відбуватиметься у момент, коли США не мають грошей і не можуть надіслати боєприпаси та ракети, необхідні Україні для боротьби з Росією, оскільки рішення про пакет допомоги все ще не ухвалене у Конгресі.

Сінгх підкреслила, що Штати сподіватимуться на допомогу Україні з боку інших союзників.

“Незважаючи на те, що ми не можемо надати нашу допомогу в галузі безпеки прямо зараз, наші партнери продовжують це робити”, – сказала вона.

Зустрічі у форматі “Рамштайн”

Пепереднє, 17-те засідання Контактної групи з питань оборони України (“Рамштайн”), відбулося 22 листопада 2023 року у віртуальному форматі за участі близько 50 країн. У ньому зокрема брав участь головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Після нього стало відомо про створення низки нових коаліцій на підтримку обороноздатності України, зокрема з розбудови протиповітряної оборони, дронів, військово-морських і військово-повітряних сил.

За результатами 16-го засідання “Рамштайну” Україна розширила програми співпраці з країнами-партнерами. На ньому, зокрема, було підписано меморандум про наміри між Міністерством оборони Украни та Міністерством оборони республіки Болгарія. Він визначає, але не лімітує основні напрями подальшої співпраці між країнами в сфері оборони. Крім іншого, включає співпрацю за напрямами кібернетичної безпеки, стратегічних комунікацій, а також надання матеріально-технічної допомоги. Болгарія буде допомагати з мовними курсами для пілотів F-16.

15-те засідання, Контактної групи з оборони України у форматі “Рамштайн” відбулося 19 вересня у Німеччині. Воно стало першим для нового міністра оборони України Рустема Умєрова. На ньому країни-учасниці домовилися започаткувати ініціативу створення Capabilities Coalition – Коаліції спроможностей.

Міноборони визначило п’ять кластерів для першочергової уваги: ППО, артилерія, боєприпаси, авіація, ВМС і бронетехніка.

14-те засідання, відбулося 18 липня. Пріоритетом зустрічі стало постачання Україні зброї та обладнання, терміново необхідних для звільнення окупованої території. У фокусі були ППО, боєприпаси та броня для України.

Ллойд Остін, відкриваючи 14-ту зустріч у режимі онлайн, заявив, що союзники не зупиняться, доки Україна не отримає потрібне їй озброєння і боєприпаси.

“Рамштайн-13” відбувся у Брюсселі 15 червня. Після засідання Резніков розповів, що до липня 2023 року західні партнери України планують затвердити програму навчання українських пілотів, інженерів та техніків на винищувачах F-16. Самі навчання проходитимуть у спеціально створеному центрі в одній з європейських країн.

Читайте також:
Коаліція розвитку ППО, Patriot, IRIS-T, снаряди: Умєров і Зеленський підбили підсумки 17-го “Рамштайну”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна