Коаліція розвитку ППО, Patriot, IRIS-T, снаряди: Умєров і Зеленський підбили підсумки 17-го “Рамштайну”

Президент Володимир Зеленський заявив, що за підсумками засідання контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн” 22 листопада було створено коаліцію розвитку протиповітряної оборони, та наголосив, що український повітряний щит стає дедалі сильнішим.

Про це Зеленський сказав у вечірньому відеозверненні в середу.

“Сьогодні відбулось чергове засідання у форматі «Рамштайн» – уже сімнадцяте. Є й нові пакети підтримки України – наших воїнів. Це стосується і снарядів, і ракет, і РЕБ, і дронів, і нових потужностей для нашої ППО. Створена відповідна коаліція – коаліція розвитку ППО. Лідерами в її організації є Німеччина та Франція, і я дякую за таке лідерство. Дякую кожній країні, яка бере участь у цих зусиллях – у тому, що дає можливість нашим містам і селам бути більш захищеними від російських ударів”, – сказав Зеленський.

За його словами, поки не всі деталі можна розповідати публічно, але “український повітряний щит стає сильнішим буквально щомісяця”.

Зеленський зазначив, що найближчим часом очікує звіт міністра оборони Умєрова за результатами цього “Рамштайну”.

У Міністерстві оборони України вже розповіли про результати засідання.

Як інформує МОУ, за підсумками зустрічі сформовано нову коаліцію наземних засобів протиповітряної оборони, до якої долучилися 20 країн (Ground-Based Air Defence); її лідери – Німеччина та Франція.

“За підсумками вчорашнього візиту міністра оборони Німеччини [до Києва] вже оголосили про допомогу на $1,4 мільярда – сюди входять системи IRIS-T із керованими ракетами, 8 тисяч нових протитанкових мін, один комплект системи Patriot, додаткові 155-міліметрові артилерійські боєприпаси – усе маємо отримати до середини грудня.

Нідерланди підготували €2 мільярди на військову допомогу Україні.

Лідер ІТ-коаліції – Естонія надає фінансування на суму пів мільйона доларів на діяльність ІТ-коаліції на додаток до зобов’язань Люксембургу в розмірі €10 мільйонів.

Британія та Норвегія в межах морської коаліції шукатимуть способи посилити безпеку у Чорному морі”, – розповіли в МОУ.

Міністр оборони Рустем Умєров висловив вдячність за постійну підтримку України з боку міжнародних партнерів. Зокрема він наголосив, що кожна одиниця озброєння, надана Силам оборони України, посилює їхню здатність чинити опір ворогу та звільняти українську територію.

Умєров також окремо запросив міністрів оборони країн-партнерів приїздити з офіційними візитами до України, аби мати змогу на власні очі переконатися, що надана ними допомога використовується ефективно і наближає день нашої перемоги, інформують у МОУ, наголошуючи, що «саме для цього Україна працює над створенням потужного військово-промислового комплексу і залучатиме своїх міжнародних партнерів до цього процесу.

“Перемога України стане чітким сигналом для диктатур. Це сигнал про те, що злочин агресії буде покараним”, – заявив Умєров.

Цього дня 17-те засідання Контактної групи з питань оборони України (“Рамштайн”) проходило у віртуальному форматі за участі близько 50 країн. У ньому зокрема брав участь головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Читайте також:
Ще чотири системи IRIS-T: Пісторіус у Києві оголосив новий пакет військової допомоги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна