ДБР переповіло подробиці афери в “справі Мазепи”

Провадження про незаконне відчуження земель критичної інфраструктури Київської ГЕС у “справі Мазепи” Державне бюро розслідувань веде з січня 2022 року. Так, слідчі Бюро з 2022 року довели причетність до цієї оборудки місцевих чиновників, посадовців Держгеокадастру Київщини, відомих бізнесменів, забудовників.

Про це під час брифінгу в “Медіацентрі Україна – Укрінформ” у понеділок, 22 січня, розповів директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов.

«Насправді дане провадження ДБР розслідує з січня 2022 року. Нам передали розслідування за фактом заволодіння земель та гідротехнічних споруд на території Київської області, яке з 2014 року розслідувалося різними органами досудового розслідування. До схеми, в тому числі, причетні посадовці Держгеокадастру та інші чиновники, які є субʼєктами Державного бюро розслідувань. Саме тому наш правоохоронний орган і займається розслідуванням цього провадження», – пояснив він.

Олексій Сухачов зауважив, що забудова, яка протягом останніх 10 років велася на землях у Вишгородському районі неподалік від столиці, заборонена згідно з законом. Позаяк забудова на цій ділянці може призвести до техногенної катастрофи, від якої  могли постраждати не тільки місцеві мешканці, але, зокрема й кияни.

Попри це, наразі, за словами директора ДБР,  документально підтверджена незаконна забудова  та приватизація понад 7 гектарів. Але, наголосив він, робота не триває  і на цей час вживаються заходи щодо доведення причетності вказаних осіб до заволодіння близько 300 гектарами землі орієнтовною вартістю 1,1 млрд гривень.

«На цей час встановлено 12 осіб, причетних до оборудки, але це далеко не весь список. Серед тих, хто вже отримав підозри, три відомі бізнесмени, які поділили між собою територію, домовились з усіма, хто приймав потрібні для них рішення, та почали втілювати свою оборудку», – повідомив він.

Крім того, Олексій Сухачов пояснив, яка схема використовувалася під час незаконної забудови.

«Схема була такою – чиновники видавали землю на території Київської ГЕС начебто для ведення господарства, в тому числі підставним особам, яких підшукували “підручні” бізнесменів за одну тисячу гривень. Потім компанії бізнесменів купляли у них ці ділянки за безцінь. Далі відбувалося будівництво елітного житла, яке продавалось за ціною від 500 тисяч доларів США і вище. Але при цьому новому власнику продавалася лише земельна ділянка, податки від продажу будинку не нараховувалися та не сплачувалися до державного бюджету. Щоб уникнути встановленої процедури введення житлового будинку в експлуатацію видавалися довідки, в яких вказувалися завідомо неправдиві дані про те, що будинки побудовані до 1991 року», – розповів він.

Він зазначив, що 19 січня суд обрав запобіжний захід чотирьом фігурантам цієї справи у вигляді тримання під вартою та з заставою у розмірі, яка значно менша, ніж та про яку клопотали слідчі.

У листопаді 2023 року у цьому ж провадженні було повідомлено ще 8 підозр, в тому числі до відповідальності притягнуто працівників, посадових осіб Держгеокадастру.

«В даному провадженні фігурують і інші особи, посадовці, і незабаром слідчі будуть визначатись і звертатися до прокурорів з метою притягнення до кримінальної відповідальності» – наголосив він.

За словами директора ДБР, учасникам злочинної організації загрожує покарання до 12 років позбавлення волі ти конфіскація майна.

Контекст

18 січня стало відомо про затримання українського бізнесмена, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу під час проходження україно-польського кордону. ДБР проводило обшук в офісі компанії.

Компанія заявила, що Мазепа раніше часто виїжджав за кордон у робочих і волонтерських справах, а про нинішній виїзд повідомив слідчих і правоохоронні органи, оскільки нібито мав відвідати Всесвітній економічний форум у Давосі.

Ігоря Мазепу підозрюють у створенні злочинної організації та заволодінні 7 га землі біля Київської ГЕС.

Правоохоронці, окрім бізнесмена, також затримали його брата і ще двох учасників схеми. За даними слідства, засновник інвестиційної компанії, його брат та інші учасники злочинної організації, використовуючи корупційні зв’язки у державних органах, незаконно заволоділи землями водного фонду, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Ідеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю більше 20 млн грн.

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання та роботи учасників злочинної організації. Нині вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру, а також щодо повідомлення про підозру у перевищення влади або службових повноважень двом колишнім керівникам Держгеокадастру у Київській області.

19 січня у Concorde Capital повідомили, що правоохоронці вимагатимуть для Мазепи обрання запобіжного заходу з можливістю внесення 700 млн грн застави. А його брату Юрію – 500 млн грн.

Ввечері цього ж дня стало відомо, що Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою до 27 лютого з можливістю внесення застави в розмірі понад 349 млн грн,

Читайте також:
“Ми не ховаємо свої статки, заробляємо гроші завдяки своїм талантам”, — бізнесмен Мазепа прокоментував рішення суду щодо арешту й розміру застави

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна