Суд відправив бізнесмена Мазепу в СІЗО. Застава – вдвічі менша, ніж просив прокурор

Печерський райсуд Києва 19 січня обрав запобіжний захід бізнесмену й власнику інвестиційної компанії Concorde Capital Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою до 27 лютого.

Про це повідомляє кореспондент “Громадського” із зали суду.

Суд задовольнив клопотання прокуратури частково — заставу визначив у розмірі понад 349 млн грн, тоді як обвинувачення просило 700 млн грн.

Сторона захисту наполягала, що затримання було незаконним. Мовляв, підстав для затримання не було, а Мазепа перетинав кордон не задля втечі. Як стверджував адвокат, бізнесмен вже раніше виїжджав з України й вчасно повертався.

Також сторона захисту каже, що у протоколі про затримання вказано, що Мазепа намагався уникнути правоохоронних органів. Адвокат заявив, що затримання на кордоні — «зрежисована постановка, щоб надати виїзду Мазепи за кордон характер уникнення органу досудового розслідування».

Натомість сторона обвинувачення повідомила, що, за даними слідства, Мазепа, отримавши інформацію про притягнення до кримінальної відповідальності, вирішив виїхати з країни.

Прокурор через ризики (зокрема, йдеться про ймовірність переховування від правоохоронців та вплив на свідків) попросив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 700 млн грн застави.

Адвокат заявив, що ця справа «фактично не є підслідною ДБР». За його словами, Держбюро розслідувань не повинне займатися цією справою, оскільки Держгеокадастр, як сказав захисник Мазепи, не є правоохоронним органом. І якщо була відчужена державна земля, то цим має займатися НАБУ, зауважив він.

«Якщо є бажання, то передавайте в НАБУ, і там розслідуйте. Оскільки є питання щодо заволодіння державним майном», — сказав він.

Також сторона захисту стверджувала, що немає обґрунтованості підозри. І додала, що сума збитків, згідно зі словами прокурорів, становить понад 7 млн грн. Отже, сума застави, про яку просить обвинувачення, перевищує суму збитків. Адвокат заявив про недотримання принципу пропорційності.

Сам Мазепа заявив, що впевнений у позиції, яку виклав його захист. І додав, що прокурори та слідчі органи «можуть спричинити небезпечний прецедент».

Також захист Мазепи просив залучити поручителів, однак суд відхилив клопотання.

Контекст

18 січня стало відомо про затримання українського бізнесмена, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу під час проходження україно-польського кордону.  ДБР проводило обшук в офісі компанії.

Компанія заявила, що Мазепа раніше часто виїжджав за кордон у робочих і волонтерських справах, а про нинішній виїзд повідомив слідчих і правоохоронні органи, оскільки нібито мав відвідати Всесвітній економічний форум у Давосі.

Ігоря Мазепу підозрюють у створенні злочинної організації та заволодінні 7 га землі біля Київської ГЕС.

Правоохоронці, окрім бізнесмена, також затримали його брата і ще двох учасників схеми. За даними слідства, засновник інвестиційної компанії, його брат та інші учасники злочинної організації, використовуючи корупційні зв’язки у державних органах, незаконно заволоділи землями водного фонду, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Ідеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю більше 20 млн грн.

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання та роботи учасників злочинної організації. Нині вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру, а також щодо повідомлення про підозру у перевищення влади або службових повноважень двом колишнім керівникам Держгеокадастру у Київській області.

19 січня у Concorde Capital повідомили, що правоохоронці вимагатимуть для Мазепи обрання запобіжного заходу з можливістю внесення 700 млн грн застави. А його брату Юрію – 500 млн грн.

Читайте також:
Трьом фігурантам справи Гринкевича обрали запобіжний захід

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна