“Ми не ховаємо свої статки, заробляємо гроші завдяки своїм талантам”, — бізнесмен Мазепа прокоментував рішення суду щодо арешту й розміру застави

Директор інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа прокоментував рішення Печерського райсуду про свій арешт з альтернативою застави в розмірі понад 349 млн грн у справі про створення злочинної організації й махінації із землею.

Заяву Мазепи в суботу, 20 січня, опублікувала пресслужба Concorde Capital у Facebook.

“Ще раз і ще раз дякую усім колегам, партнерам, знайомим та навіть незнайомим за таку активну підтримку. Ми з вами сьогодні інформаційно перемогли. Тому що ми не ховаємо свої статки, заробляємо гроші завдяки своїм талантам, підприємницькому хисту та умінню згуртувати навколо себе однодумців задля досягнення неймовірних результатів. Ми не боялися та не боїмося прямо висловлювати свою думку з приводу того, що відбувається в цій країні. У тому числі з приводу тиску на бізнес, який чинять ті, хто живе з його податків. Бо це не вони є господарями цієї країни. Вони тимчасово на службі. Або мають тимчасового господаря.
На жаль, це їхнє відчуття тимчасовості — це біда для нашого бізнесу (який тут надовго) та для нашої країни (яка тут назавжди). За свій короткий час вони хочуть урвати по максимуму, іноді залишаючи після себе випалену землю. У гіршому випадку — спустошену державну казну та палаючий Майдан. У кращому — несправджені надії на покращення інвестиційного клімату і міцну економіку”, — зазначив бізнесмен.

Він також наголосив, що всі його бізнеси працюють у легальному полі.

“Лише сьогодні я усвідомив, що мені інкримінують створення якоїсь злочинної групи. Я створював та розвивав багато бізнесів та компаній. Результатами багатьох із них я пишаюся. Але усі без винятку засновані за моєї участі бізнеси працювали відкрито та в легальному полі. Навіть в такій галузі, як видобуток бурштину”, — зазначив він.

Окрім цього, Мазепа заявив, що причиною арешту є його “критика того правоохоронного свавілля, яке все частіше доводиться відчувати бізнесменам на власній шкірі”.

“Я все більше переконуюся, що не мої бізнес-ініціативи так збурили наших любих правоохоронців. Їх збурила моя критика того правоохоронного свавілля, яке все частіше доводиться відчувати бізнесменам на власній шкірі. То виходить, що ініціатива “Маніфест 42”, навколо якої об’єдналися підприємці, що вимагають змін у підходах правоохоронців до бізнесу, і є тією “злочинною групою”? Це, мабуть, співпадіння, що за неповний місяць правоохоронці вже прийшли до двох активних маніфестантів?”, — зазначив Мазепа.

Він також прокоментував розмір призначеної застави, завивши, що для нього це “непідйомна сума”.

“Щодо суми застави, яку мені присудив суд першої інстанції. Це 349 мільйонів гривень. Можливо, для чиновника це і підйомна сума. Але для бізнесмена, вибачте, ні. Жоден бізнесмен в цій країні не зможе за короткий термін із свого бізнесу витягнути такі кошти. А більшість і ніколи не зможе. Тобто, ця застава — це фактично безальтернативний арешт… Серед не-чиновників, тільки у двох справах присуджували більші застави, але там і фігурували мільярдні суми. Нагадаю, що у моїй справі йдеться лише про 7 мільйонів… Тому я впевнено кажу про свавілля замість правосуддя”, — підкреслив бізнесмен.

Контекст

18 січня стало відомо про затримання українського бізнесмена, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу під час проходження україно-польського кордону. ДБР проводило обшук в офісі компанії.

Компанія заявила, що Мазепа раніше часто виїжджав за кордон у робочих і волонтерських справах, а про нинішній виїзд повідомив слідчих і правоохоронні органи, оскільки нібито мав відвідати Всесвітній економічний форум у Давосі.

Ігоря Мазепу підозрюють у створенні злочинної організації та заволодінні 7 га землі біля Київської ГЕС.

Правоохоронці, окрім бізнесмена, також затримали його брата і ще двох учасників схеми. За даними слідства, засновник інвестиційної компанії, його брат та інші учасники злочинної організації, використовуючи корупційні зв’язки у державних органах, незаконно заволоділи землями водного фонду, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Ідеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю більше 20 млн грн.

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання та роботи учасників злочинної організації. Нині вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру, а також щодо повідомлення про підозру у перевищення влади або службових повноважень двом колишнім керівникам Держгеокадастру у Київській області.

19 січня у Concorde Capital повідомили, що правоохоронці вимагатимуть для Мазепи обрання запобіжного заходу з можливістю внесення 700 млн грн застави. А його брату Юрію – 500 млн грн.

Ввечері цього ж дня стало відомо, що Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою до 27 лютого з можливістю внесення застави в розмірі понад 349 млн грн.

20 січня стало відомо, що Печерський райсуд Києва відправив під варту брата Ігоря Мазепи Юрія.

Читайте також:
Трьом фігурантам справи Гринкевича обрали запобіжний захід

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна