Збили заставу в 10 разів: суд відправив під варту брата Мазепи

Печерський райсуд Києва відправив під варту брата бізнесмена й власника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепи Юрія, який є одним з чотирьох підозрюваних у межах справи про створення злочинної організації та заволодіння 7 га землі біля Київської ГЕС.

Про це повідомив адвокат Артем Крикун-Труш у коментарі “Суспільному”.

Адвокати Юрія Мазепи просили перерву на ознайомлення з матеріалами справи й заявили про відвід прокурора.

Згодом суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у 44 мільйони 965 тисяч гривень, хоча прокуратура просила призначити заставу розміром 500 мільйонів гривень.

“Ми збили заставу з 500 мільйонів, у 10 разів. Також заздалегідь оплатили платну камеру, їдемо проконтролювати”, — розповів адвокат Артем Крикун-Труш.

За словами адвоката Тараса Пошиванюка, Юрія Мазепу також підозрюють в участі у злочинному угрупованні.

Артем Крикун-Труш зазначив, що Юрій проходить у справі “як брат”.

“Як брат. Не повірите, але я серйозно. Не жартую”, — наголосив адвокат.

Контекст

18 січня стало відомо про затримання українського бізнесмена, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу під час проходження україно-польського кордону. ДБР проводило обшук в офісі компанії.

Компанія заявила, що Мазепа раніше часто виїжджав за кордон у робочих і волонтерських справах, а про нинішній виїзд повідомив слідчих і правоохоронні органи, оскільки нібито мав відвідати Всесвітній економічний форум у Давосі.

Ігоря Мазепу підозрюють у створенні злочинної організації та заволодінні 7 га землі біля Київської ГЕС.

Правоохоронці, окрім бізнесмена, також затримали його брата і ще двох учасників схеми. За даними слідства, засновник інвестиційної компанії, його брат та інші учасники злочинної організації, використовуючи корупційні зв’язки у державних органах, незаконно заволоділи землями водного фонду, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Ідеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю більше 20 млн грн.

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання та роботи учасників злочинної організації. Нині вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру, а також щодо повідомлення про підозру у перевищення влади або службових повноважень двом колишнім керівникам Держгеокадастру у Київській області.

19 січня у Concorde Capital повідомили, що правоохоронці вимагатимуть для Мазепи обрання запобіжного заходу з можливістю внесення 700 млн грн застави. А його брату Юрію – 500 млн грн.

Ввечері цього ж дня стало відомо, що Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою до 27 лютого з можливістю внесення застави в розмірі понад 349 млн грн,

Читайте також:
Трьом фігурантам справи Гринкевича обрали запобіжний захід

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна