“Укренерго” спрогнозувало ймовірність повторного блекауту в Україні

Гарантувати, що не буде повторного блекауту, абсолютно неможливо, удари можуть бути абсолютно різні.

Про це в інтерв’ю “Економічній правді” заявив головний диспетчер “Укренерго” Віталій Зайченко.

“Ми розуміємо, що в нас війна, агресор накопичує ракети. Ми бачимо, що йдуть поставки озброєння з Південної Кореї, Ірану. Гарантувати, що не буде блекауту, абсолютно неможливо, удари можуть бути абсолютно різні. Утім, якщо винести ризик обстрілів “за дужки”, то я не бачу ризиків для масштабної системної аварії”, – наголосив Зайченко.

Він додав, що хакерські атаки росіян на диспетчерський центр відбувають щоденно, сотнями. Однак завдяки потужній команді з кіберзахисту, жодної успішної атаки не було.

Водночас Зайченко наголосив, що наразі в Україні зростає споживання електроенергії як з боку промисловості, так і з боку населення.

“Учора (інтерв’ю записане 11 січня – ред.) у нас був черговий рекорд споживання з початку війни. Цей рекордний рівень нам вдалося покрити завдяки трьом чинникам. Перше – була відновлена достатня частина генерації. Усе, що можна було увімкнути, ми увімкнули.

Друге – через теплий грудень є велика проточність води по Дніпру і Десні. Учора був максимальний за всю історію для зими виробіток електроенергії на ГЕС”, – зазначив головний диспетчер “Укренерго”.

Третій чинник, за його словами, – негода, через яку 10 січня було вимкнено понад тисячу населених пунктів, це понад 600 мегават.

“Якби не відключення, весь дефіцит ми могли б не покрити”, – зауважив Зайченко.

Читайте також:
Сьогодні в Україні – рекордне споживання електрики. “Укренерго” звернулося з проханням

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна