Латвія екстрено видворила 82-річного військового пенсіонера, який працював на РФ

Керівник Латвійсько-російської асоціації співробітництва, військовий пенсіонер та громадянин Росії 82-річний Борис Катков 12 січня був видворений із Латвії до Росії.

Про це повідомила “Європейська правда” з посиланням на Delfi.

Каткова напередодні затримали співробітники латвійської прикордонної охорони на підставі розпорядження від імені міністра внутрішніх справ країни, згідно з яким чоловік становить загрозу безпеці Латвії.

Сам він в інтерв’ю колишньому латвійському журналісту Олексію Стефанову розповів, що отримав розпорядження про видворення 10 січня й хотів оскаржити його протягом 30 днів, але не встиг.

Представник латвійського МЗС Маріс Заріньш у відповідь на запит Delfi пояснив, що російського громадянина Бориса Каткова додали до “чорного списку” з ініціативи служби держбезпеки у зв’язку із “тривалою і систематичною співпрацею в інтересах Російської Федерації”.

Катков заявив, що хотів оскаржити рішення про видворення протягом 30 днів, але вже вранці 12 січня до нього приїхали прикордонники, дали годину на збори, щоб вивезти на кордон.

Чоловіка зустріли у Псковській області, але на КПП він заявив, що планує жити та працювати в Калінінграді, на території РФ між Польщею та Литвою.

Довідка

Борис Катков переїхав до Латвії 1966 року, вийшов на пенсію у званні полковника у 1991 році. Він отримав паспорт негромадянина Латвії 1998 року, а 2000-го – взяв російське громадянство.

У листопаді 2023 року Катков пояснив управлінню у справах громадянства та міграції Латвії, що громадянство РФ брав, щоб їздити до родичів у Росії, де він мав нерухомість, але зараз його нічого з цією країною не пов’язує.

Водночас Катков з 1999 року очолював Латвійсько-російську асоціацію співробітництва, ідея створення якої виникла в російській Держдумі і яка уклала договір про співпрацю з владною партією РФ “Єдина Росія”.

Чоловік також зустрічався з президентом РФ Володимиром Путіним та заявляв, що голосував за нього.

Читайте також:
Україна та Латвія домовились про технічну, фінансову та оборонну співпрацю


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна