Угорщина відмовилася видати росіянина, підозрюваного у вбивстві Окуєвої, – НП

Угорщина відмовилася видати Україні громадянина РФ, якого підозрюють у вбивстві 2017 року учасниці добровольчого батальйону імені Джохара Дудаєва Аміни Окуєвої.

Про це 30 грудня сказав у коментарі “Радіо Свобода” начальник управління Нацполіції в Київській області Андрій Нєбитов.

Ідеться про уродженця Каспійська (Дагестан) Ігоря Редькіна. За словами Нєбитова, українська влада звернулася до прокуратури Угорщини з екстрадиційним запитом на нього, але отримала відмову.

“Угорський суд відмовив в екстрадиції [Редькіна] через війну в Україні”, – сказав Нєбитов.

Як зазначає “Радіо Свобода”, втечу підозрюваного від слідства редакції підтвердив і колишній депутат українського парламенту Ігор Мосійчук, помічницею якого працювала Окуєва. За його словами, Редькіну вдалося покинути Україну в перші дні повномасштабного вторгнення російських військ 2022 року.

Передісторія

30 жовтня 2017 року біля селища Глеваха під Києвом по автомобілю, у якому їхали Окуєва разом із чоловіком Адамом Осмаєвим, відкрили вогонь з автоматичної зброї. Окуєва загинула на місці, а Осмаєв дістав поранення.

Першого підозрюваного у справі про вбивство Окуєвої правоохоронці затримали за два роки після злочину – у січні 2020 року. Це уродженець Дагестану Ігор Редькін, він тривалий час проживав в Україні. У поліції повідомили, що Редькін незаконно здобув українське громадянство. За даними слідства, він входив до злочинного угруповання, яке займалося вбивствами на замовлення.

У поліції повідомляли, що ДНК Редькіна збіглася з ДНК на зброї, з якої скоїли вбивство.

19 травня 2020 року Офіс генерального прокурора і поліція повідомили, що про підозру також заочно оголосили ймовірному організатору вбивства – 44-річному громадянину Росії, уродженцю Чечні. За даними правоохоронців, він мав знайти виконавців убивства Окуєвої й Осмаєва за грошову винагороду. Видання “Deтектив.info” з’ясувало, що йдеться про Салаха Хумаїдова.

6 серпня 2021 року стало відомо про довічне ув’язнення чеченця Саралі А., якого підозрюють у вбивстві опозиційного блогера і свідка у справі вбивства Окуєвої Маміхана Умарова, відомого як Анзор.

Читайте також:
Суд звільнив з-під варти підозрюваного у вбивстві Аміни Окуєвої


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна