Суд звільнив з-під варти підозрюваного у вбивстві Аміни Окуєвої

 

Апеляційний суд змінив запобіжний захід з тримання під вартою на домашній арешт Ігорю Редькіну – підозрюваному у вбивстві доброволиці Аміни Окуєвої.

Про це в неділю, 14 лютого, інформує “Громадське” з посиланням на пресслужбу прокуратури Київської області.

Раніше суд змінив запобіжний захід іншим членам так званої групи Редькіна, зокрема Андрієві Кравченку. Останнього підозрюють щонайменше у трьох вбивствах, як і самого Редькіна.

Правоохоронці затримали Ігоря Редькіна 12 січня 2020 року за підозрою у вбивстві Аміни Окуєвої. Одним із ключових доказів ймовірної причетності Редькіна до вбивства Окуєвої слідство називає збіг ДНК на зброї, що була залишена неподалік місця злочину, а саме на ствольній коробці автомату. На зброї були знайдені й інші сліди, чиї саме – слідство встановлює.

Сам Редькін заперечує свою причетність до злочину та каже, що в день вбивства його телефон перебував в іншому місці, але в прокуратурі запевняють – це не алібі.

Як повідомляла “Новинарня“, 30 жовтня 2017 року автомобіль чеченських добровольців АТО Аміни Окуєвої та її чоловіка Адама Осмаєва, колишнього командира батальйону імені Дудаєва, обстріляли на залізничному переїзді біля Глевахи (Київська область).
Уродженка Одеси Окуєва, яка певний час була співробіником полку поліції “Київ-2”, загинула, Осмаєв дістав поранення.

Окуєву поховали за мусульманським звичаєм у Дніпрі.

За фактом убивства Аміни Окуєвої в поліції відкрили кримінальне провадження за ст.115 Кримінального кодексу України – умисне вбивство, яке розцінюється як замовне.

Як заявляв тодішній радник, а тепер – заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, убивць, імовірно, було двоє. “Один чекав на повороті з Одеської траси і давав сигнал другому, що сидів у кущах зі зброєю”.
Він припускав, що замах на Окуєву та Осмаєва має “російський слід” і нагадував, що в червні 2017 року з Росії приїхав кілер, який намагався застрелити Адама й Аміну, однак його затримали.

Нагадаємо, 1 червня 2017 року в Києві на Подолі іноземець вчинив замах на українських чеченських активістів, учасників АТО Адама Осмаєва й Аміну Окуєву. Нападник вистрілив із “глока” Осмаєву в груди. Окуєва зі свого нагородного пістолета Макарова зробила кілька пострілів у кілера. Обох чоловіків доправили до лікарні з пораненнями. Окуєва тоді не постраждала.

Пізніше стало відомо, що чоловік, який назвався французьким журналістом Алексом Вернером, завчасно домовився із подружжям про зустріч для інтерв’ю. Це був громадянин РФ, відомий пітерський бандит, чеченець Артур Денісултанов-Курмакаєв на прізвисько “Динго”, який раніше вбив Умара Ісраїлова – ексохоронця президента Чечні Рамзана Кадирова (за те, що той виявився “відступником”).
При собі нападник мав закордонний паспорт громадянина України на ім’я Олександр Дакар, виданий в Одесі.
Український адвокат Олексій Дрюк називав свого підзахисного Артур Карінарі – це прізвище Денісултанов нібито мав на момент приїзду в Україну в 2015 році.

29 грудня 2019 року українська влада віддала Денісултанова в ОРДЛО в рамках обміну утримуваними особами за запитом РФ.

За словами Антона Геращенка 2017 року, було дві версії вбивства Окуєвої: “дії російських спецслужб із метою дестабілізації суспільно-політичної ситуації, а також помста Адаму Осмаєву за те, що він пішов проти лідера Чеченської республіки Рамзана Кадирова”.

Читайте також:
На Київщині на місці вбивства Аміни Окуєвої встановили пам’ятний знак

У Дніпрі нову вулицю назвали на честь Аміни Окуєвої

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна