Україна переглянула потребу в зовнішньому фінансуванні на 2024 рік: треба майже на $4 млрд менше

Україна переглянула потребу у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік: за останньою оцінкою Міністерства фінансів, потрібно не 41 мільярд доларів, як вважалося раніше, а 37,3 мільярда.

Про це під час виступу на зустрічі міністрів фінансів та керівників центральних банків країн G7, керівництва ЄС, МВФ і Світового Банку заявив міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляє пресслужба Мінфіну.

“Підтримка країн G7 відіграла важливу роль у забезпеченні фінансової стабільності України. В першу чергу, як міністр фінансів, я вдячний за ритмічну та передбачувану фінансову допомогу для України.

За 2023 рік, завдяки злагодженій співпраці з міжнародними партнерами, Міністерству фінансів України вдалося залучити вже понад 39 мільярдів доларів США зовнішнього фінансування. До кінця поточного року допомога донорів сягне близько 42,3 млрд доларів“, – зазначив Марченко.

“У 2023 році економіка України демонструє стійкість та розвиток. Зростання ВВП прогнозується на рівні до 5%, інфляція знизилась із 26,6% минулого року до 5,1% у листопаді цього року. За 11 місяців 2023-го надходження до державного бюджету від митниці та податкової збільшено на 4,4 млрд доларів США порівняно з аналогічним періодом 2022 року”, — додав міністр фінансів.

Він наголосив, що для збереження економічного відновлення України та фінансової стійкості перед викликами повномасштабної війни вчасне надходження необхідної допомоги від міжнародних партнерів “є життєво важливим”.

При цьому, його словами, потреба у зовнішньому фінансуванні у 2024 році сягатиме 37,3 млрд доларів США, що верифіковано експертами МВФ. Суму вдалося зменшити завдяки заходам із максимізації доходів держбюджету, активізації внутрішнього ринку запозичень тощо.

“У 2024 році ключовими задачами є військова кампанія та соціальна підтримка. І якщо оборона і безпека фінансується виключно за рахунок внутрішніх доходів бюджету, то для забезпечення потреб соціальної сфери ми розраховуємо на допомогу міжнародних партнерів”, — додав Марченко.

Читайте також:
Українцям, ймовірно, доведеться скоротити споживання у кілька разів задля перемоги, – Мінфін

Як зазначає “Економічна правда“, згідно із законом про держбюджет, загальні потреби в зовнішньому фінансуванні на 2024 рік були зазначені в розмірі 41 млрд дол.

Наразі Мінфін попередньо домовився про отримання менш ніж третини від цієї суми. Це пільгові кредити від Японії та Великої Британії, а також транші від Міжнародного валютного фонду, які необхідні Україні передусім для здійснення виплат за попередніми позиками МВФ.

Уряд також веде переговори про залучення коштів з Канадою, Норвегією та Південною Кореєю. Однак ці позики не порівняти з фінансуванням, яке Мінфін очікує отримати від найбільших донорів – США та ЄС, з цим виникли проблеми.

Читайте також:
Сенат США не ухвалить допомогу Україні цього року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна