Українцям, ймовірно, доведеться скоротити споживання у кілька разів задля перемоги, – Мінфін

Для перемоги у війні проти Росії в наступні роки українцям, ймовірно, доведеться знизити рівень споживання товарів і послуг у декілька разів.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко, передає “Лівий берег”.

Він зауважив, що українська економіка має перейти на “воєнні рейки”. І під цим терміном варто розуміти не лише збільшення виробництва озброєнь, а й усвідомлення суспільством того факту, що триває війна.

“На жаль, ми поки що живемо у такій досить специфічній реальності, коли у нас все добре, у нас є стабільність макроекономічна, курсова. Але ця реальність потребуватиме корекції, якщо ми дійсно хочемо перейти на військові рейки”, – каже міністр.

“2024 рік точно буде відрізнятися від 2023-го, тому що ми вже не відновлюємо, ми будуємо власні військові спроможності. У нас є кошти для того, щоб сформулювати запит на системи БпЛА, щоб дати розвиток іншим мілітарним індустріям. Я вважаю, це той тренд, який визначатиме 2024 рік. Він уже є у 2023 році, просто у 2024-му на це спрямований додатковий ресурс. Тож якщо це вважати військовими рейками, то, напевно, так (перехід на військові рейки відбувається. — “Н”)“, — підкреслив Марченко.

За його словами, повноцінний перехід на військові рейки неминучий, якщо не обмежити споживання імпортних товарів. І він передбачає жорсткі зміни для всього суспільства.

“…Це обмеження суспільного споживання. Нам потрібно зменшити його в декілька разів, тому що ми споживаємо в основному імпортні товари й послуги, це визначає наш економічний потенціал”, — зауважив міністр.

“Чи готове до цього суспільство? Я думаю, що на цьому етапі поки що не готове. Але це та реальність, яка потенційно може бути. Це можуть бути інші податкові режими, можуть бути інші видаткові режими. Ми до цього маємо готуватися. І думаючи про 2025-й рік, маємо закладати відповідні сценарії“, – попереджає голова Мінфіну.

Читайте також:
Глава Мінфіну оприлюднив обсяги західної допомоги з початку війни – отримані та ще потрібні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна