Глава Мінфіну оприлюднив обсяги західної допомоги з початку війни – отримані та ще потрібні

Міністр фінансів Сергій Марченко на міжнародній експертній конференції з відновлення України розповів, які допомогу Україна вже отримала від Заходу з початку великої війни.

Про це він сказав на дискусійній панелі берлінського заходу 25 жовтня.

“За вісім місяців війни нам вдалося залучити до держбюджету 23,1 мільярда доларів США міжнародної допомоги, з яких майже 50% – гранти. Фінансова підтримка наших іноземних партнерів допомогла зменшити негативний вплив економічних наслідків війни, завдяки чому сьогодні ми спостерігаємо поступове відновлення”, – сказав Марченко, якого цитує пресслужба Кабміну.

“Навіть у стані повномасштабної війни уряд України продовжує повноцінно функціонувати, впроваджуючи реформи, підтримуючи макроекономічну стабільність. Ми фінансуємо всі пріоритетні видатки та забезпечуємо підтримку тим, хто найбільше постраждав від війни”, – сказав міністр.

За його словами, уряд України реалізував низку скоординованих рішень для зменшення дефіциту бюджету, проте прогнозовані потреби у додатковому фінансуванні у 2023 році становлять більше 3 млрд доларів США щомісяця.

Марченко розповів також про економічні прогнози на наступний рік: “Бюджет-2023 готувався в умовах високого ступеня невизначеності. Він враховує помірно консервативний сценарій макроекономічного прогнозу, вплив військової ситуації та зовнішніх чинників. Зростання реального ВВП прогнозується на рівні – 4,6%, інфляція – близько 30%, дефіцит – 20% до ВВП”.

Читайте також:
Фон дер Ляєн оголосила п’ять висновків Європи щодо відновлення України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна