Фон дер Ляєн оголосила п’ять висновків Європи щодо відновлення України

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підбила підсумки експертних обговорень, що відбулися на міжнародній конференції з питань відновлення України під егідою ЄК та німецького головування в G7.

Захід пройшов 25 жовтня в Берліні з ініціативи Німеччини. Експерти з різних країн обговорили стратегію повоєнної відбудови України, яка стане основою для конкретних програм з реконструкції та відновлення України за участю міжнародного співтовариства.

“Головне послання – Україна має все необхідне для успішного відновлення. Вона має рішучість, життєздатне громадянське суспільство, багато друзів по усьому світу, які хочуть допомогти, все це ми спостерігали сьогодні, але також вражаючу основу економічної стабільності, яка зберігається, попри цю звірську війну. Для мене завжди був вражаючим рівень цифровізації українського банківського сектору або, наприклад, ІТ-сектору. Після Естонії, Україна, ймовірно, є країною з найвищим рівнем цифровізації в Європі. Це дозволяє надавати громадські послуги, попри війну, та зберігати дієздатні органи адміністративного управління”, – сказала Урсула фон дер Ляєн, яку цитує “Укрінформ“.

Вона виклала п’ять головних висновків експертної дискусії.

Перший висновок стосується необхідності передавати більшу частину прав і повноважень щодо відбудови на місцевий рівень. Свого часу оригінальний “план Маршалла” успішно спрацював, тому що до складу міністерств були введені незалежні експерти, які забезпечили прозорість ключових урядових рішень.

“Ми знаємо, що гроші не можуть вирішувати все, до того вам потрібні правильні інституції. Тож спостереження та контроль є необхідними не лише для того, щоб забезпечити якісну систему управління, але також для того, щоб проводити моніторинг впливів з боку донорів. Українське громадянське суспільство добре підготовлено для того, щоб подолати цей бар’єр”, – зауважила президентка Європейської Комісії.

Другий висновок полягає у тому, що для повного розкриття людського потенціалу України, для прискорення цифрової та “зеленої” трансформації в країні, необхідно продовжувати процеси децентралізації, які значно посилюють впливовість місцевих органів влади.

“Регіони та муніципалітети також є центрами економічної сили. Ця децентралізація, разом із необхідними судовими та антикорупційними реформами, сприятиме розвитку приватних інвестицій по всій країні”, – наголосила фон дер Ляєн.

Третім пунктом вона відмітила тісний зв’язок між процесами відновлення та входження України до ЄС, оскільки обидва можуть слугувати каталізатором для необхідних реформ та потужним мотивом для їх впровадження, і люди розуміють, через що треба пройти та заради чого здійснюються ці реформи.

“Четвертий пункт говорить сам за себе. Новий “план Маршалла” для України має відповідати Європейському Зеленому курсу. Це можливість зробити стрибок у сучасну, конкурентну та стабільну економіку.

Нарешті, п’ятий висновок у тому, що координація між донорами має переважати конкуренцію між ними. Що краще будуть пояснені плани реконструкції, то простіше буде для донорів брати в них участь”, – сказала глава Єврокомісії.

Фон дер Ляєн окремо наголосила, що для успіху відновлення України дуже важливим є шлях комунікації із суспільством та із зовнішнім світом. Шлях, яким таку комунікацію проводить українська влада, великою мірою дозволяє мобілізувати українське суспільство та зберігати Україну на високих позиціях у світовому порядку денному.

“Сьогодні нам всім стало абсолютно зрозумілим, що ми будемо у цьому процесі дуже тривалий час. “Втома від підтримки” може стати викликом. Це говорить про важливість комунікації… Політики не можуть і не повинні бути відстороненими від процесів відновлення. Жорстокість Путіна спричинила величезні страждання та руйнації в Україні. Але водночас ці безумні дії мали зворотний ефект. Незгода народу з діями путіна є потужним стимулом для зусиль України з відновлення. Саме така рішучість підживлює новий “план Маршалла”, – відзначила Урсула фон дер Ляєн.

Вона висловила впевненість, що Україна зможе мобілізувати сталу та тривалу допомогу світу для відновлення країни, оскільки Україна справді заслуговує на таку допомогу.

Українська сторона говорить у цьому контексті про “фінансовий Рамштайн”, до якого мають увійти ті країни, що реально підтримують нашу державу грішми. Про це в ефірі національного телемарафону після берлінської конференції заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

“У першу чергу ми говоримо про те, що засновниками “фінансового Рамштайну” мають стати ті країни, які реально наразі підтримують Україну фінансами. Тобто це – дійсно кілька десятків країн”, – сказав Шмигаль, зазначивши, що йдеться про країни G7, Євросоюз, США та міжнародні фінансові організації – МВФ, Світовий Банк, ЄІБ, ЄБРР.

“Ми також просимо долучитися Організацію економічного співробітництва та розвитку як організацію, яка була при витоках реалізації “плану Маршала”. Тобто у них дуже хороший досвід. І ось у такому колі, я думаю, будуть якраз перші зустрічі “фінансового Рамштайну”, – заявив прем’єр.

За його баченням, фактично це буде міжнародна фінансова координаційна платформа.

“…Наразі експерти і науковці обговорювали якраз пріоритетність відновлення. Безумовно, є такі природні речі, коли неможливо вижити без питної води, електрики, тепла – це те, що потрібно відновлювати негайно і що потрібно підтримувати постійно у діючому стані, це важливі речі”, – сказав Шмигаль.

Він зазначив, що є також і природні, і науково обґрунтовані пріоритети – це відновлення лікарень, інфраструктури, що дасть змогу доставляти людям все необхідне. Також ідеться і про транспортну інфраструктуру та відновлення житла для людей, соціальних будівель – щоб люди могли пережити зиму і відчувати себе захищеними у своїх домівках.

“І, звичайно, наступний пріоритет – це повне відновлення взагалі житлової соціальної спроможності в Україні. Тобто, всі ці пріоритети будуть покладені на папір, будуть відповідні наукові підсумкові висновки, які ляжуть у основу того плану відновлення, який готує величезна група експертів для України”, – поінформував він.

Шмигаль висловив сподівання, що до кінця року основа цього плану буде зроблена.

“Безумовно, ми не можемо затвердити цей план до завершення воєнних дій, але підготувати його треба заздалегідь, – щоб потім, зокрема, після завершення війни і нашої перемоги, не витрачати роки на підготовку такого плану”, – уточнив глава українського уряду.

Читайте також:
Берлінська конференція з відбудови України: Зеленський просить “фінансовий Рамштайн”, Шольц каже про “план Маршалла”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна