Берлінська конференція з відбудови України: Зеленський просить “фінансовий Рамштайн”, Шольц каже про “план Маршалла”

Президент Володимир Зеленський закликав західних партнерів створити “фінансовий Рамштайн” для підтримки України – за аналогією з форматом для надання Україні озброєння.

Про це він сказав у своїй промові на відкритті міжнародної експертної конференції щодо відновлення, відбудови й модернізації України в Берліні у вівторок, 25 жовтня, передає “Європейська правда“.

Зеленський бачить чотири компоненти безпеки України:

  • безпека на землі, для чого необхідна стабільна військова підтримка,
  • безпека у небі – що потребує посилення протиповітряної оборони,
  • фінансова безпека – кошти для нагальних потреб,
  • інституційна спроможність – те, як Україна реалізує усі свої програми, у тому числі програму відбудови.

“Прошу вас зараз зосередитися не тільки на четвертому елементі – “як”, але й третьому – “що” потрібно, наповнити реальним фінансуванням нашу роботу заради відновлення України”, – наголосив Зеленський.

Він подякував усім країнам за вже надану підтримку, але зазначив, що це мало б відбуватися більш системно.

“Вже зараз ми можемо ухвалити рішення про заснування “фінансового Рамштайну” для підтримки нашої спільної стабільності, за аналогією з оборонним “Рамштайном”. Нам потрібна фінансова координаційна платформа, яка об’єднає і направить усі зусилля, що спрямовані на відбудову України після бойових дій. Потрібна консолідація, чітке і своєчасне спрямування ресурсів”, – заявив Зеленський.

Він додав, що це має бути продовженням ідеї, закладеної на конференції щодо відновлення України у Лугано.

“Ми розробили прозорий план першочергових кроків для відбудови. Це те, що необхідно Україні буквально для виживання – не завтра, не наступного року… Вага нашого Fast Recovery Plan (“План швидкої відбудови”) – 17 млрд доларів для критичної відбудови. Це лікарні, школи, життєво важлива транспортна й енергетична інфраструктура. Ми маємо колосальну потребу у відбудові житла там, де російські танки і артилерія методично знищували міста… Ми поки не отримали жодного цента на реалізацію Fast Recovery, і я прошу вас наблизити необхідні рішення, щоб зробити процес залучення партнерів до нашої відбудови швидшим”, – наголосив Володимир Зеленський.

Він нагадав про концепцію Фонду відновлення, яку запропонувала Банкова як ключову інституцію, з умовою, що 75% наглядової ради складатимуть представники країн-донорів.

Зеленський додав, що очікує вже від цієї конференції рішень для допомоги Україні з покриттям колосального дефіциту бюджету України на 2023 рік (38 млрд доларів).

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у своїй промові на конференції в Берліні заявив, що відбудова України стане складним проєктом “на покоління”, але це також можливість і зробити її більш передовою і сучасною, ніж до війни, поєднуючи цей процес із наближенням до вступу у Євросоюз.

“Йдеться про не менш амбітну мету, ніж “План Маршалла” XXI сторіччя, завдання на покоління, яке почнуть реалізовувати вже зараз”, – наголосив канцлер.

“Давайте не фокусуватися на відбудові того, як усе було і є, але думати про те, що якою могла б бути більш передова, самодостатня, “стійка” Україна. Це могла б бути Україна, яка є великим виробником “зеленої” енергії, постачальником промислової і сільськогосподарської продукції з високою доданою вартістю, передова країна у сфері цифрових технологій, чиї ІТ-фахівці одні з кращих у світі, член ЄС з відповідною інфраструктурою і законодавчою рамкою.

Для мене, рішення ЄС підтримувати Україну як майбутнього члена – це одне з найбільш значущих геополітичних рішень нашого часу. Наші глобальні зусилля і для відбудови України, і для процедур її наближення до ЄС породять масштабну синергію. Не лише Україна, а й уся Європа стануть від цього сильнішими”, – заявив Олаф Шольц.

“Чим кращу систему для відбудови України ми зараз створимо, тим більше міжнародної підтримки Україна отримає у наступні роки”, – наголосив Шольц.

Читайте також:
Президент виступив на парламентському саміті Кримської платформи: ОСНОВНІ ТЕЗИ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна