Президент виступив на парламентському саміті Кримської платформи: ОСНОВНІ ТЕЗИ

Президент України Володимир Зеленський виступив на першому парламентському саміті Кримської платформи.

Новинарня” зібрала основні, на нашу думку, тези з виступу глави держави, з яким він виступив у вівторок, 25 жовтня. 

***

“До чого призвело російське поневолення Криму, якщо поглянути з нинішнього дня? Це був пролог до повномасштабної війни, яка забирає життя тисяч і тисяч людей. Це було народження антилюдської системи, яка катує, яка позбавляє свободи й травмує, не розбираючи віку, статі, релігійної чи етнічної приналежності, чоловіків, жінок, дітей. Це був початок найнебезпечнішої хаотизації в міжнародних відносинах за життя кількох поколінь. Усе це приніс російський прапор у Крим і з окупованого Криму поширює далі у світ.
Світ став значно жорстокішим місцем. Місцем, де Росія легко провокує масштабний голод, бо завдяки своєму злочинному контролю над Кримом знищила свободу мореплавства у Чорному морі й може в будь-який момент заблокувати наш продовольчий експорт – життєво важливий для світового ринку.
Світ став місцем, де Росія легко й безкарно руйнує надії на стабільність, наприклад на Близькому Сході й на півночі Африки, бо тримає Крим як стратегічний воєнний плацдарм для злочинного втручання в ситуацію в цих регіонах.
Світ став місцем, де російський ядерний шантаж – це вже, на жаль, буденність, бо ця держава, щоб зберегти за собою вкрадену територію, погрожує всьому людству катастрофою”.

“Саме для того ми разом, щоб принесені Росією жорстокість і хаотизація були справді тимчасовими. Тимчасовими, як російська окупація Криму.
З нього все почалося. Його повернення означатиме відродження справжнього миру. Бо російський потенціал агресії буде знищений дощенту, коли український прапор буде знову на своєму законному місці – у містах і селах Криму. Крим має бути звільнений від його використання Росією як плацдарму. Тоді світ відчує, що втрат більше не буде. А люди відчують, що світ стає безпечнішим”.

“На території Криму окупантами не просто скоєні тисячі злочинів… Від 2014 року Крим – це єдина частина Європи, де тривають де-факто чистки – за релігійною та етнічною ознаками. Якщо ти мусульманин – російські окупанти вважають тебе винним. Якщо ти киримли – російські окупанти вважають тебе винним. Якщо в тебе український паспорт – російські окупанти вважають тебе винним. Вдумайтеся ще раз: люди в таких умовах – уже дев’ятий рік!”.

“Реінтегрувати Крим буде нелегко – після років такої окупації. Але завдяки нашій співпраці ми й це зможемо забезпечити. Ми змінимо ситуацію повністю.
Повернення українського прапора в Крим – це повернення звичної для всіх європейців нормальності. Того, що є в кожній із ваших країн. Безпекової нормальності, економічної, правової, соціальної, культурної.
Повернення українського прапора – це прихід на півострів Європейського Союзу. У повному сенсі цих слів. Усіх рівнів нашої інтеграції: торговельної – це величезний ринок, інвестиційної – це колосальні можливості для розвитку. Усього цього зараз у Криму просто немає. І не може бути  – Росія позбавила наш півострів ринків і розвитку.
Повернення українського прапора – це захист прав людини, це свобода для всіх людей у Криму, для всіх спільнот – етнічних чи релігійних. Це можливість вільно говорити те, що ти думаєш, і поширювати правду про те, що відбувається. Це є всюди на нашому континенті – від Атлантики до Харківщини. І це буде в Криму. Ми вже наближаємось – щоденно”.

“Я прошу вас пообіцяти мені, що ви неодмінно відвідаєте наш український, звільнений від окупантів і мирний Крим. Одразу, як повернемо туди наш національний прапор. Ця частина Європи зачекалася на дорогих і поважних гостей”.

Читайте також:
Кримська платформа в Загребі: Україна пропонує варіанти Спецтрибуналу для РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна