За два роки український ВПК виріс у 3-5 разів, і він має готуватися до наступної великої війни, – Чмут

За майже два роки повномасштабного вторгнення український військово-промисловий комплекс виріс у три-п’ять разів – і по якості, і по кількості, і по об’ємах, і по номенклатурі, і по кількості гравців.

Таку думку висловив у інтерв’ю “Радіо Свобода” директор фонду “Повернись живим” Тарас Чмут.

“Ми теж дуже багато всього робимо. І за два роки наш ВПК виріс у разів три, п’ять, напевно. І по якості, і по кількості, і по об’ємах, і по номенклатурі, і по кількості гравців. І взагалі формується такий у певних кластерах сильний ринок. І після війни, в будь-якому прояві після, чи то замороження, чи то якісь домовленості, перемоги, крім поразки, я сподіваюся, ми будемо мати такий потужний кластер економіки. І це добре, бо нам буде, що продавати у весь світ, зароблять сюди гроші”, – сказав Чмут.

Він підкреслив, що РФ – сильна в цьому плані країна, бо серійно робить літаки, кораблі, підводні човни, вертольоти, танки, артилерію, боєприпаси.

“У них є складна хімія порохів і вибухівки, авіаційні боєприпаси, крилаті ракети, балістичні ракети і так далі. Що є у нас, на жаль, значно менше”, – сказав Чмут.

На запитання журналістки про те, на що варто орієнтуватися Україні “за умов розвитку будь-якого сценарію війни”, на досвід якої країни, Тарас відповів так:

“Хай інші орієнтуються на наш досвід. Ми – єдині, хто веде велику повноцінну війну з сильнішим противником і її поки що не програв. Всі інші країни зацікавлені вивченням нашого досвіду. Вони сюди мають їхати і їздити, вивчаючи, що працює, що не працює, а не ми до них теоретично, як би то мало бути. Ми – полігон для відпрацювання західних технологій, західних рішень, західної техніки. Отут поле бою. От війна майбутнього – вона зараз в Україні”, – наголошує директор “ПЖ”.

Журналістка уточнила, на чому має концентрувати свої зусилля український ВПК, на думку Чмута, якщо може бути ймовірне повторення сценарію 2015 року, коли “стадія війни з активної переходить у певний заморожений конфлікт з періодичним час від часу поновленням бойових дій”.

Чмут відповів:

“На підготовці до наступної великої війни”.

Він також підкреслив, що зараз в Україні “велика проблема з інженерною освітою, технічною, з технічними спеціалістами, спеціальностями”.

“У мене вчора була зустріч з одним із директорів нашого оборонного заводу, у якого ми законтрактовані. Який однією з причин, чому провалив контракт, називає те, що у нього немає людей на ЧПУушні станки. Той, який був, – його мобілізували, і завод став. Інші бояться мобілізації. Це банальна реальність. Тобто немає людей, які можуть точити ствол, коробку і так далі. Нема металургії, немає хімії складної, немає дуже багато всього. Але при цьому та ж галузь безпілотників, вона за два роки еволюціонувала якісно і кількісно у рази”, – наголосив директор “Повернись живим”.

Читайте також: 
В Україні почали розробку бойової ракети “Трембіта”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.