Ексофіцер ГРУ втік до Нідерландів, щоб свідчити в Гаазі про воєнні злочини РФ

Ексофіцер російської військової розвідки (ГРУ), полковник Ігор Саліков, який воював проти України, прилетів у Нідерланди, щоб попросити політичного притулку і дати свідчення про воєнні злочини РФ у Міжнародному кримінальному суді.

Про це в понеділок, 18 грудня, заявляє російський правозахисний проєкт Gulagu.net.

Саліков прилетів в аеропорт Амстердама “Схіпхол” рейсом KL 598 із Кейптауна (ПАР).

Раніше він був начальником 4-го відділу спеціальних операцій так званої “генпрокуратури ДНР”, брав участь у бойових діях і спецопераціях РФ на сході України у 2014-2015 рр.

У 2017 році Саліков працював старшим інструктором “ЧВК Вагнер” у Сирії. У лютому 2022 року командував одним із підрозділів “ЧВК Редут” міноборони РФ під час повномасштабного вторгнення в Україну.

Як стверджується в повідомленні, за тиждень до приїзду в Нідерланди, 10 грудня 2023 року, Ігор Саліков написав явку з повинною на ім’я прокурора МКС Каріма Хана та голови МКС Петра Хофманського, яку передав до Gulagu.net для доставки до Гааги.

13 грудня засновник проєкту Володимир Осєчкін прилетів до Амстердама й зареєстрував три аркуші цієї явки з повинною в системі документообігу МКС.

Осєчкін також звернувся до керівництва МКС із клопотанням про забезпечення заходів безпеки Салікова як важливого свідка, який з літа 2023 року по відеоконференцзв’язку давав свідчення прокурорам Офісу генерального прокурора України та чекав на запрошення на допит до слідчих МКС.

Російські правозахисники переконують, що воєнний злочинець Саліков “не сподівається на імунітет від кримінального переслідування з боку МКС”.

“У цій частині він готовий відповідати за співучасть в агресії проти України і глибоко кається у тому, що брав у цьому участь”, – заявляють у Gulagu.net.

Проєкт також опублікував інтерв’ю з Саліковим “для Гааги”.

Зазначається також, що “після евакуації з Росії за останні 6 місяців Саліков написав книгу “Ні війні!” про події 2014-2015 та 2022 років”, а зараз пише другу книгу “Вагнер: Армія Кремля” – “щоб простими словами розповісти світові про те, що сталося, і допомогти спільними зусиллями припинити війну”.

Читайте також:
Серед евакуйованих виявили воєнного злочинця: проєкт Gulagu.net зупинив програму “евакуації” з РФ вояків, що “розкаялися”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна