Серед евакуйованих виявили воєнного злочинця: проєкт Gulagu.net зупинив програму “евакуації” з РФ вояків, що “розкаялися”

Проєкт Gulagu.net тимчасово припиняє програму сприяння в “евакуації” з Росії військовослужбовців і силовиків, які розкаялися (чи “розкаялися”) – після того, як один із таких “евакуйованих” Павло Філатьєв виявився причетним до воєнних злочинів в Україні.

Про це повідомив голова проекту Володимир Осєчкін, пише “Настоящее время“.

За його словами, Філатьєв, якому Gulagu.net допоміг виїхати з Росії, приховав від правозахисників інформацію про вбивства українців, у затриманні яких він брав участь.

“Як з’ясував шведський журналіст Ерік де ла Регера, на момент написання нам листів наприкінці липня 2022 року, його перших інтерв’ю нам у серпні та наступних зустрічей з журналістами у Франції, Павло Філатьєв знав про те, що низка затриманих ним та його товаришами по службі з ВДВ українців згодом були розстріляні й повішені, тобто вбиті. Але нічого подібного Павло не розповідав нам із вами, де-факто приховуючи свою причетність до скоєних щодо українців воєнних злочинів”, – написав Осєчкін у соцмережах.

Він додав, що Філатьєв також порушив свою обіцянку перерахувати гроші з продажу його книги “ZOV” на підтримку України та потерпілих від війни українців. А ще – відмовився дати свідчення українським прокурорам і слідчим у посольстві України в Парижі та не захотів говорити з українським інтерв’юером Володимиром Золкіним (який проводить інтерв’ю з російськими військовополоненими), коли той у жовтні 2022 року прилітав у французький Біарріц, де нині базується організація.

Осєчкін також повідомив, що має намір скласти повноваження президента асоціації New Dissidents Foundation, яка допомагає в “евакуації” з Росії військовослужбовців і силовиків, які нібито розкаялися. “Ми зобов’язані проаналізувати цей негативний досвід і зробити все можливе, щоб виключити подібне у майбутньому”, – наголосив він.

Водночас в організації звернули увагу на те, що “не припиняють допомагати інсайдерам і викривачам”, але тимчасово призупиняють евакуації.

Сам Філатьєв заявив, що шведський журналіст “викривив” його слова, і пригрозив, що за “неправдиві звинувачення у воєнних злочинах” Володимиру Осєчкіну доведеться відповідати в суді. Також він зауважив, що “в Росії ходять чутки про співпрацю Осєчкіна зі спецслужбами”.

Довідково

Павло Філатьєв народився 1988 року у Волгограді. У 2010-х роках служив у Чечні, потім звільнився. Оскільки стабільну роботу знайти не зміг, повернувся у військо.

Російський десантник Філатьєв

Від самого початку повномасштабного вторгнення в Україну брав у ньому участь у складі 56-го десантно-штурмового полку, його підрозділ штурмував Херсон. Через кілька місяців Філатьєв був відправлений додому на лікування через проблеми з очима, хребтом тощо. На фронт він після цього не повернувся, натомість написав повість “ZOV 56”, у якій нібито критикував армійське командування, називав вторгнення в Україну “безглуздим і злочинним”, писав про мародерство і нестачу знеболювальних у польових шпиталях, злочини російських військових у Бучі тощо.

Наприкінці серпня 2022 року Філатьєв за допомогою проєкту Gulagu.net виїхав із Росії й попросив політичного притулку у Франції. Перед від’їздом він дав інтерв’ю британському виданню The Guardian, в якому розповів, що після того, як опублікував книгу, протягом двох тижнів щодня змінював місце проживання, щоб його не вистежила російська влада. Також військовий дав довге інтерв’ю очільнику Gulagu.net Володимиру Осєчкіну. Зокрема, на запитання, чи хоче він попросити прощення в українців, Філатьєв заявив, що за участь у війні розкаюється, але просити пробачення в українців не збирається.

Після втечі за кордон колишній десантник роздав багато (як каже він сам, “сотні”) інтерв’ю, що, зокрема, сприяло популяризації його “антивоєнної” книжки.

Читайте також:
Російський військовий зізнався у вбивстві цивільних – СБУ опублікувала відеосвідчення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна