Кабмін звільнив керівників Держспецзв’язку. Їх підозрюють у заволодінні 62 млн грн

Кабінет Міністрів 20 листопада звільнив голову Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрія Щиголя та його заступника Віктора Жору з обійманих посад.

Замість них на тимчасовий період обов’язки голови Держспецзв’язку покладено на Маковського Дмитра Васильовича, повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Після оприлюднення інформації про звільнення Щиголя та Жори НАБУ та САП повідомили посадовцям та іншим службовим особам про підозру у заволодінні понад 62 мільйонами гривень.

За версією слідства, у 2021 році відбулася закупівля засобів інформатизації, призначених для створення системи захищених реєстрів даних. Переможцем закупівлі визначено компанію, підконтрольну організатору злочинної організації, яка поставила програмне забезпечення ДП “Українські спеціальні системи”, що належить до сфери Держспецзв’язку, за завищеною вартістю.

За умовами договорів на постачання відповідного ПЗ та послуг державне товариство перерахувало у 2021-2022 роках понад 285 мільйонів гривень. Проте реальна вартість ПЗ, яке компанія придбала в іноземного виробника, становила 223 мільйони гривень.

Різниця становила 62 мільйони. Її учасники злочинної схеми вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи.

Наразі підозрюються шестеро осіб:

  • голова Держспецзв’язку та його заступник;
  • гендиректор та співробітник держпідприємства;
  • власник групи компаній (організатор схеми) та один його працівник.

Слідчі дії тривають. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетні до вчинення цього злочину. Також вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Читайте також:
Сина експершого заступника секретаря РНБО Гладковського заочно взяли під варту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна