Байден хоче відновити військові зв’язки з Китаєм, – Салліван

Президент США Джо Байден хоче відновити військові зв’язки з Китаєм, повідомляє радник президента з питань національної безпеки Джейк Салліван.

Про заяву Салліван в інтерв’ю програмі “Face the Nation” на телеканалі CBS інформує Reuters.

“Президент рішуче налаштований на відновлення зв’язків між військовими, тому що він вважає, що це в інтересах національної безпеки США. Нам потрібні ці лінії зв’язку, щоб не було помилок, прорахунків чи непорозумінь”, – сказав радник.

Салліван зазначив, що відновлення військових зв’язків може відбуватися на всіх рівнях – від вищого керівництва до тактичного оперативного рівня, а також “на воді і в повітрі в Індо-Тихоокеанському регіоні”.

В ефірі програмі “State of the Union” на CNN Салліван також заявив, що Байден намагатиметься “просунути м’яч” щодо військових зв’язків під час зустрічі з Сі Цзіньпіном, але відмовився надати подальші подробиці.

“Китайці в основному розірвали ці комунікаційні зв’язки. Президент Байден хотів би їх відновити”, – сказав Салліван, додавши, що “це головне питання порядку денного”.

Контекст

На 15 листопада призначена зустріч президента США Джо Байдена із главою Китаю Сі Цзіньпіном. Вона пройде під час саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Сан-Франциско.

Білий дім підтвердив, що лідери двох великих держав обговорять “питання двосторонніх відносин США та КНР, незмінну важливість підтримки відкритих ліній зв’язку, а також низку регіональних та глобальних питань”.

Очікується, що на зустрічі Байдена і Сі будуть обговорюватися глобальні питання – війна Росії проти України, війна між Ізраїлем і ХАМАСом, зв’язки Північної Кореї з Росією, Тайвань, Індо-Тихоокеанський регіон, права людини, виробництво фентанілу, штучний інтелект, а також “справедливі” торговельні та економічні відносини.

13 листопада на цьому тлі до США прибула українська делегація, яку очолює перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко. До складу делегації входить керівник офісу президента України Андрій Єрмак.

Цього ж дня Єрмак мав телефонні розмови щодо “формули миру” президента Володимира Зеленського з радником прем’єр-міністра Великої Британії з питань національної безпеки Тімоті Барроу та радником президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном.

Читайте також:
Ракети TOW, Javelin, боєприпаси, і не тільки: США оголосили про новий пакет допомоги Україні на $425 млн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна