Рада ухвалила держбюджет-2024: на що витратять найбільше

Верховна Рада України на засіданні 9 листопада ухвалила державний бюджет на 2024 рік. Законопроєкт №10000 у другому читанні підтримали 276 народних депутатів.

Про це повідомила голова комітету з питань бюджету Роксолана Підласа.

До другого читання проєкт бюджету дійшов з мінімальними змінами. Загалом доходи державного бюджету встановили на рівні 1,768 трлн грн, видатки 3,35 трлн грн.

План з доходів збільшили на 22,2 млрд грн коштом збільшення в основному ПДВ з ввезених в Україну товарів, а також податку на прибуток банків, ввізного мита і рентної плати.

Основною статтею видатків є оборона – для забезпечення сил безпеки та оборони будуть спрямовані 22,1% ВВП або 1,69 трлн грн .

У бюджеті-2024 передбачили 43 млрд грн на виробництво БПЛА та 43 млрд грн на виробництво боєприпасів та зброї.

“Кошти на сектор національної безпеки та оборони покриваються винятково внутрішніми надходженнями: податками, митними платежами, дивідендами держкомпаній, приватизацією та коштами від розміщення ОВДП”, – наголосила Підласа.

Решта видатків потрапляють у площину дефіциту бюджету, який передбачено у сумі 1,57 трлн грн. Фінансування державного бюджету буде здійснюватися коштом зовнішніх запозичень (1,67 трлн грн), розміщення ОВДП (525,9 млрд грн) та надходжень від приватизації (4 млрд грн).

На соціальний захист піде майже 470 млрд грн. На підтримку ветеранів спрямують вдвічі більше ніж торік – майже 15 млрд грн, з них 1 млрд грн – на протезування.

На медицину та освіту заклали 201 млрд грн та 69 млрд грн видатків відповідно.

Читайте також:
“Укроборонпром”: у бюджет-2024 закладено гроші на власне виробництво патронів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.