У Росії демонтували меморіал на честь українського архімандрита Шептицького

На Князь-Владимирському кладовищі в російському місті Владимир демонтували меморіальний комплекс, присвячений трьом жертвам радянських репресій з України, Литви та Польщі.

Про це повідомляє телеграм-канал SOTA.

Меморіал був присвячений блаженному католицької церкви, українському релігійному діячеві й архімандриту монахів Студійського уставу, брату митрополита Андрея Шептицького Климентію Шептицькому, міністру закордонних справ Литви і католицькому архієпископу Мечисловасу Рейнису, а також польському політику, одному з організаторів Варшавського повстання Яну Янковському.

Було – стало

Меморіал встановили на місці братської могили — усі поховані жертви померли у в’язниці для особливо небезпечних злочинців “Володимирський централ”, біля якої й знаходиться кладовище.

Напередодні демонтажу в місцевих ЗМІ з’явилися статті з критикою меморіалу.

“У місті Володимирі сьогодні можна бачити кілька пам’ятних дошок аж ніяк не володимирцям і навіть не росіянам. Це меморіальні дошки на честь затятих ворогів нашої країни, винних у загибелі тисяч наших співвітчизників”, — йшлося в публікаціях рашистів.

Довідка

Блаженний Священномученик граф Климентій Казимир Шептицький — блаженний католицької церкви, український релігійний діяч і архімандрит монахів Студійського уставу, брат митрополита Андрея Шептицького.

Був послом до Галицького сейму та Віденського парламенту, заступником голови Господарського товариства.

Народився 17 листопада 1869 р. в Прилбичах.

Климентій Шептицький був заарештований більшовиками у своїй келії під час вечірньої молитви 5 червня 1947 року. У келії було проведено обшук, у результаті якого було нібито знайдено антирадянську літературу та два плакати ОУН із зображенням у центрі національного тризуба та підписом “Слава Україні! Героям слава!”. За свідченнями самих монахів, листівки були підкинути працівниками МДБ.

За “зраду батьківщині” Шептицького засудили до 25 років ув’язнення. Під час слідства його утримували у Київській внутрішній в’язниці МВС, де піддавали побоям та моральному тиску, а після оголошення вироку перевели у “Володимирський централ”, де більшу частину свого перебування провів у медичному корпусі.

Помер архімандрит Климентій Шептицький 1 травня 1951 року у Владимирському централі. Похований під його стінами. У 1991 році був реабілітований прокуратурою УРСР.

Мечисловас Рейнис і Ян Янковський були заарештовані і померли в ув’язненні за відмову від співпраці з СРСР, що захопив Литву і Польщу, і відстоювання інтересів своїх народів.

Читайте також:
Пам’ятник білоруському герою Небесної сотні Жизневському знайшли в лісопосадці: шукали два роки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна