Пам’ятник білоруському герою Небесної сотні Жизневському знайшли в лісопосадці: шукали два роки

Зниклий у 2021 році з вулиці Грушевського в Києві пам’ятний знак білоруському активісту Євромайдану, герою Небесної сотні Михайлу Жизневському знайшли в лісопосадці. Його відновили на колишньому місці.

Про це 13 жовтня повідомило білоруське видання “Наша ніва”.

Як повідомили в благодійному фонді “Волошка”, пам’ятний знак загиблому на Майдані білорусу встановили неподалік від місця його вбивства на вулиці Грушевського в Києві в листопаді 2014 року. У 2021 році його та ще один пам’ятник мали перенести задля встановлення на їхньому місці меморіалу пам’яті загиблим бійцям АТО. Тоді ж пам’ятник Жизневському зник.

Його не вдавалося знайти протягом двох років, попри звернення активістів до Київської міської ради.

Знайшли ж пам’ятник лише днями в кущах лісопосадки.

Пам’ятний знак Михайлу Жизневському. Фото: фонд “Волошка”

Як припускає керівниця фонду “Волошка” Анжела Душаєва, пам’ятник прибрали комунальні служби міста, які мали встановити його у відведеному місці, але чомусь цього не зробили.

Представники фонду шукають документи, які узаконили встановлення пам’ятника.

“Зараз він лежить у лісопосадці, і ми не знаємо, що робити далі. Пам’ятник, який стояв поруч з пам’ятником Жизневському, перенесли, і він стоїть досі. Були документи і на те, і на інше, але зараз ще треба їх знайти”, – пояснила Анжела Душаєва.




Білоруські волонтери відновлювали пам’ятний знак Жизневському, який стояв на місці загибелі захисника Майдану.

Читайте також:
У Києві “псевдопатріоти” змусили розібрати меморіал на честь білорусів, які загинули за Україну

Довідка

Михайло Жизневський народився у 1988 році у місті Гомель (Білорусь).
Виїхав з Білорусії через політичні проблеми. В Україні Михайло жив у Донецьку, Кривому Розі, Києві, Білій Церкві. Був позаштатним кореспондентом газети “Соборна Київщина” та дуже любив журналістику. Він не належав до жодної політичної партії, однак співпрацював з націоналістичною організацією УНА-УНСО.
На Євромайдані перебував з перших днів, був залучений в охороні. Загинув, не доживши 4 дні до свого 26-річчя, під час штурму на вул. Грушевського біля стадіону “Динамо” близько 9:00  22 січня 2014 року від отриманого смертельного вогнепального поранення в серце.
Панахида за загиблим відбулася у Михайлівському золотоверхому соборі в Києві 26 січня. Похований у с. Стяг Праці Гомельського району Білорусі.
Президент України Петро Порошенко посмертно у 2017 році присвоїв Жизневському звання Героя України.

Читайте також:
“На нас ще чекає друга серія – світова війна”. Історія білоруса, який воює за Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна