У Києві “псевдопатріоти” змусили розібрати меморіал на честь білорусів, які загинули за Україну

На фасаді коледжу Київського національного університету технологій та дизайну, що на вулиці Білоруській, зруйнували меморіал на честь білорусів, які загинули, захищаючи Україну. Зі стели усунули національну (опозиційну) білоруську символіку.

Про це 30 вересня написало білоруське видання “Наша ніва” з посиланням на відеоблогерку @hrystynakafka.

Обурена блогерка розповіла у Tiktok, як у Києві “псевдопатріотам” під виглядом боротьби з країною-агресором вдалося частково розібрати меморіал, встановлений на будинку ще в березні 2016 року, тобто задовго до російської повномасштабної агресії.

@hrystynakafka #білорусьукраїна #славаукраїні #жывебеларусь ♬ оригінальний звук – Шановна

За словами блогерки, один турботливий хлопець повісив замість знятого герба “Погоня” власне зображення національного герба Білорусі, роздруковане на папері. До нього підійшла жінка, яка представилася проректором, і розповіла, що до дирекції коледжу прийшли якісь люди та вимагали демонтувати цей пам’ятник, бо, мовляв, зараз Білорусь воює проти України. Зрештою нібито дійшли до Міносвіти і попросили “щось зробити”. Спочатку меморіал накрили простирадлом, а згодом біло-червоно-білу символіку зняли зі стели.

Інформація про усунення символіки підтвердилася.

Олексій Скобля (загинув на фронті в Україні 2022 року) з активістами біля меморіалу білоруським АТОвцям у Києві. Архівне фото

“Наша ніва” нагадує минулорічний випадок, коли “псевдопатріоти” спиляли хрест, встановлений у 2020 році біля білоруського посольства в Києві в пам’ять про жертв режиму Лукашенка. Той хрест пізніше вивезли білоруські добровольці з полку імені Калиновського, який воює за Україну.

Читайте також:
Захищаючи Бахмут, загинули п’ятеро білоруських бійців полку Калиновського

У бою за Україну загинув командир роти білоруського батальйону Кастуся Калиновського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна