У Києві відкрили меморіал білорусам, загиблим за Україну

 

У Києві встановили скульптурну композицію, яка присвячена трьом загиблим в Україні громадянам Білорусі – Михайлові Жизневському, Олесю Черкашину й Віталію Тіліженку. Меморіальну дошку відкрили на стіні коледжу Київського університету технологій і дизайну, що розташований на вулиці Білоруська, 22.

Гроші на пам’ятник збирали друзі і близькі загиблих (на матеріали пішло 40 тис. грн.), а Київський союз ветеранів АТО допоміг пройти всі інстанції, від КМДА до районної ради та власників будівлі, щоб отримати необхідні дозволи на встановлення пам’ятного знаку.

Скульптура виконана у вигляді хреста в біло-червоно-білих кольорах національного прапора Білорусі. Щит посередині прикрашає “Пагоня” – історичний герб білоруських земель.

Автор пам’ятника Гліб Гржабовський сам втратив сина у Донецькому аеропорту і погодився брати участь у проекті на волонтерських засадах, повідомляє “Радіо Свобода“.

УНСОвець Михайло Жизневський став одним із перших загиблих на Євромайдані – його застралили “беркутівці” в Києві на вулиці Грушевського 22 січня 2014 року.
Олесь Черкашин та Віталій Тіліженко були добровольцями групи “Білорусь”, яка воювала у складі сил АТО з початку бойових дій. Вони загинули під час бою в селищі Старогнатівка, що на Донеччині, у серпні 2015 року.

Під час урочистої церемонії відкриття меморіалу один із промовців, Рустам Док, заявив про тенденцію, коли на запити щодо легалізації в Україні іноземних добровольців українські посадові особи все частіше говорять: “Вас сюди ніхто не кликав і вас сюди ніхто не направляв”.
“Так, не кликали. Так, не направляли. Вони виявилися ідеалістами, переконаними в тому, що справедливість восторжествує, а ворог повинен бути покараний. З іншого боку ніхто не примушував і керівництво України, МВС зокрема, обіцяти цим хлопцям українське громадянство”, – написала в соцмережі Альона Литвинова.

Читайте також:
22 січня 2014 року відкрився мартиролог Майдану.
Вбивці чотирьох патріотів досі не знайдені

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна