Початок кінця “УПЦ МП” в Україні. За що проголосувала Рада в першому читанні

доповнено

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №8371 про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов‘язаних з Російською православною церквою.

Про це повідомив народний депутат із парламентської фракції “Голос” Ярослав Железняк 19 жовтня.

“За” таке рішення проголосували 267 народних обранців, проти – 15.

По фракціях голоси розділилися так:

  • “СН” – 175;
  • “ЄС” – 26;
  • “Батьківщина” – 17;
  • “Платформа за життя та мир”- 1;
  • “За майбутнє” – 8;
  • “Голос” – 18;
  • “Довіра” – 12;
  • “Відновлення України” – 0;
  • “Довіра” – 12.

Фото: ФБ Ірина Геращенко

Проти законопроєкту виступили лише партії “ОПЗЖ” – 11 голосів і “Відновлення України” – 3 голоси.

“Ухвалений нині урядовий закон – це ще не кінець РПЦ в Україні. Але це початок кінця”, – зазначив народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович у своєму Facebook.

Що саме прийняла Рада в законопроєкті №8371 – пояснив у соцмережі народний депутат Ярослав Юрчишин із “Голосу”.

“Не допускати в Україні діяльність релігійних організацій, що пов’язані з країною-агресором. Зв’язки “ФСБ МП” з Росією доводили вже не раз: від заслання їхніх попів до нас і рашистських паспортів у верхівок цієї структури до переходу попів на бік ворога.

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) відповідальна за експертизу діяльності релігійних організацій. Відповідно, у повноваженнях ДЕСС — виявляти причетність церковних утворень до країни-агресора.

Якщо ДЕСС помітила порушення в діяльності релігійної організації чи причетність до РФ — то має відреагувати своїм приписом щодо усунення відповідних порушень. На це в служби з етнополітики та свободи совісті є місяць з дня видання такого припису.

Якщо РПЦ або інше такого роду утворення не виконує припис — ДЕСС має повне право звертатися до суду з адміністративним позовом про припинення діяльності цієї організації.

Важливий нюанс: попереду друге читання, і до цього часу законопроєкт (від Кабміну) має бути як слід допрацьований. Адже наразі в ньому не чітко прописана процедурна складова (засади релігієзнавчої експертизи, перелік документів, що дають право на провадження експертної діяльності, права, обов’язки та відповідальність суб’єктів експертизи, строки, в які вона має проводитися, особливості видання приписів ДЕСС тощо) та термінологія («релігійна організація, афілійована із центрами впливу», «центр впливу релігійної організації (об’єднання)», «керівний центр»). Маємо скористатися ч. 1 ст. 116 регламенту ВР та завершити почате”, – написав Юрчишин у фейсбуці.

Читайте також:
“Барометр” для прихильників РПЦ: центр підготовки духовної агентури Москви виїздить із Лаври в Голосіївську пустинь, – Ковальов

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна