Шістьох “беркутівців” судитимуть за масові розстріли активістів Майдану 20 лютого

Працівники Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування щодо 6 колишніх міліціонерів роти спеціального призначення  “Беркут”, які були безпосередніми виконавцями масових розстрілів активістів Євромайдану 20 лютого 2014 року.

Про це повідомляють ДБР і ОГП у п’ятницю, 13 жовтня.

За даними “УП“, ідеться про екс”беркутівців” – Дмитра Ісакова, Романа Панченка, Євгена Пронозу, Євгенія Тарануху, Володимира Трепачова та Олега Шабаша.

Слідство встановило, що 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській в Києві міліціонери спецроти “Беркут” виконали наказ вищого керівництва та застосували до учасників акцій протесту табельну гладкоствольну та автоматичну нарізну вогнепальну зброю, споряджену бойовими припасами. Унаслідок цього загинули 48 та отримали вогнепальні поранення 90 учасників акцій протесту.

У подальшому знаряддя вчинення злочину були викрадені, пошкоджені та приховані. Частина з них була віднайдена та ідентифікована під час розслідування.

У Бюро зазначили, що колишні міліціонери обвинувачуються у:

  • перешкоджанні проведенню мирних акцій протесту;
  • перевищенні службових повноважень, що призвело до настання тяжких наслідків;
  • вчиненні терористичного акту;
  • спричиненні тяжких тілесних ушкоджень;
  • вмисних убивствах і закінчених замахах на умисне вбивство двох і більше учасників акцій протесту;
  • викраденні табельної вогнепальної зброї.

Щодо інших 14 міліціонерів цього підрозділу, також причетних до розстрілів, розслідування знаходиться на завершальній стадії.

Обвинувальний акт скеровано до суду для розгляду за спеціальною заочною процедурою (in absentia), оскільки наразі обвинувачені переховуються на території країни-агресора та стали громадянами РФ. Також відносно обвинувачених заочно обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Читайте також:
Справи Майдану: до суду передали обвинувачення щодо Януковича та ексміністрів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна