Блінкен прилетів із візитом солідарності у воюючий Ізраїль та зустрівся з Нетаніягу

Держсекретар США Ентоні Блінкен прилетів до Ізраїлю з візитом солідарності на тлі відбиття масованого нападу бойовиків ХАМАСу та зустрівся з прем’єр-міністром Біньяміном Нетаніягу в його офісі в Тель-Авіві.

Про це вдень у четвер, 12 жовтня, повідомляють ізраїльські ЗМІ.

Відбувалася зустріч у розширеному складі, у які взяли участь міністр закордонних справ Елі Коен, міністр стратегічного планування Рон Дермер, посол Ізраїлю у США, посол США в Ізраїлі та інші посадовці. Надалі планується зустріч Блінкена і Нетаніягу віч-на-віч.

“Я сьогодні в Ізраїлі, щоб прояснити одну річ: Сполучені Штати підтримують Ізраїль та його народ, і ми завжди будемо рішуче виступати проти тероризму”, – написав Блінкен у твіттер.

На початку тижня Державний департамент США анонсував, що з 11 по 13 жовтня Ентоні Блінкен відвідає Ізраїль та Йорданію. Також повідомлялося, що держсекретар США проведе зустріч з ізраїльським прем’єр-міністром та президентом Ізраїлю.

Президент США Джо Байден раніше пообіцяв надіслати Ізраїлю більше боєприпасів і військової техніки. Вашингтон також перекинув авіаносну бойову групу в східне Середземномор’я. Але Байден також закликав до стриманості, сказавши Нетаняягу, що “справді важливо, щоб Ізраїль з усім гнівом і розчаруванням… діяв за правилами війни”.

Читайте також:
Уже відомо про сімох загиблих українців в Ізраїлі

У Байдена відповіли, чи зможуть одночасно підтримувати Україну та Ізраїль

Війна ХАМАСу проти Ізраїлю

Уранці 7 жовтня ісламістське угруповання ХАМАС почало наступ на територію Ізраїлю з території сектора Гази, знищивши танк “Меркава” та захопивши військову базу зі значною кількістю бронетехніки, поліцейську дільницю тощо. Бойовики прорвалися в міста Сдерот, Ашкелон та деякі інші прилеглі населені пункти. Використовували для десанту човни, параплани, мопеди тощо.

Прем’єр-міністр Біньямін Нетаніягу виступив із заявою: “Громадяни, ми в стані війни!”

Оглядачі називають цю операцію найбільшою збройною акцією палестинців проти Ізраїлю з часів другої інтифади (2005 року).

Протягом першого дня війни ХАМАС випустив по ізраїльській території, за різними даними, від 3000 до 5000 ракет. Обстріляли південні та центральні райони Ізраїлю.

Очевидно, що збройну підтримку ХАМАСу надає Іран.

Надалі почалися бойові дії і на північному кордоні – з Ліваном та Сирією.

ЦАХАЛ провів мобілізацію, закликавши 300 тис. резервістів, та назвав свою військову операцію “Залізні мечі”. ХАМАС дав своїм діям назву “Шторм Аль-Акси”.

ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю) завдає інтенсивних ударів у відповідь по цілях у секторі Гази. Зокрема знищено “Палестинські вежі” – адмінбудівлю ХАМАС.

В Армії оборони Ізраїлю заявляють, що протягом перших трьох днів війни було атаковано понад 1700 об’єктів у Газі, у тому числі 475 об’єктів ракетних сил терористів.

Протягом першого дня війни терористи захопили в полон більше сотні ізраїльтян та іноземних громадян, які їх утримують у секторі Гази.

Уряд Ізраїлю підтримав офіційне запровадження в країні воєнного стану. Надвечір 9 жовтня Ізраїль повернув контроль над усіма містами на кордоні з сектором Гази.

Від початку конфлікту (станом на ранок 12 жовтня) загинуло понад 1200 ізраїльтян. Серед убитих є громадяни США, Франції, України, Таїланду та ін.

Зокрема, було виявлено близько 260 убитих ізраїльтян у районі лісу Реїм, де під час нападу терористів проходив музичний фестиваль. Також багатьох ізраїльтян убили у своїх авто на дорозі біля міста Сдерот. У захоплених населених пунктах євреїв убивали цілими сім’ями.

Поранено, за офіційними даними, більше 3300 осіб.

Подібних втрат Ізраїль не зазнав за останні 50 років, з часів Війни Судного дня.

Надвечір 8 жовтня ЦАХАЛ оприлюднив перший список із 13 загиблих ізраїльських військовослужбовців.

МОЗ Гази 12 жовтня повідомило про більш ніж 1200 убитих і 5600 поранених у Секторі. У цих даних не враховується ліквідація щонайменше 1500 палестинських терористів на території Ізраїлю.

Ізраїль відімкнув енергопостачання сектора Гази.

Біньямін Нетаніягу закликав мешканців Гази негайно залишити сектор, а міністр оборони Йоав Галант заявив, що Ізраїль змінить реальність у Газі на 50 років вперед.

Удень 8 жовтня стало відомо, що в Ізраїлі загинули двоє громадян України.

9 жовтня дипломати вивезли з ізраїльського міста Сдерот українського хлопчика, який отримав поранення під час нападу бойовиків. Також знайдено п’ятьох громадян, яких вважали зниклими безвісти на півдні Ізраїлю.

Удень 11 жовтня стало відомо про ще одного загиблого українця в Ізраїлі.

Глава Міноборони США Ллойд Остін заявив, що Пентагон забезпечить Ізраїль усім необхідним для самооборони і захисту цивільного населення від атаки терористів ХАМАС.

Надалі тривають ракетно-мінометні обстріли прикордонних ізраїльських територій із сектору Гази та масовані ракетні удари Ізраїлю по палестинській смузі.
Єгипетське джерело повідомило, що уряд Ізраїлю готується до наземної операції в секторі Гази, яка може тривати кілька місяців. Офіційно це не підтверджено.

Читайте також:
Ізраїль заявив, що ліквідовано міністра економіки ХАМАС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.