Ексзаступник МО генерал Павловський виграв у ЄСПЛ справу проти України щодо запобіжного заходу

Колишній заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Ігор Павловський виграв у Європейському суді з прав люди справу проти України щодо необґрунтованого запобіжного заходу.

Про це 9 жовтня повідомила народна депутатка від фракції “Європейська солідарність” Ірина Геращенко, яка стала на захист посадовця часів президента Порошенка.

“Влада порушила кримінальну справу проти генерала за те, що він посмів поставити на оснащення ВМС України кораблі. В умовах, коли весь світ відмовляв нам навіть комплектуючих для них, завод “Кузня на Рибальському” випустила військові катери. До речі, саме вони були задіяні і в звільненні острова Зміїний. Але влада організувала судилище й проти директора заводу, й проти генерала Павловського. Як і проти легендарного генерала Дмитра Марченка, який посмів забезпечити ЗСУ бронежилетами”, –  написала вона.

Геращенко нагадала, що Павловського, який із 2014 року захищав Україну на Маріупольському напрямку, заарештували і кілька місяців тримали в Лукʼянівському СІЗО. Одного разу їй випала можливість провідати там генерала.

“Тоді Петро Порошенко зібрав гроші на заставу і ми добилися зміни запобіжного заходу генералам Марченку і Павловському”, – розповіла депутатка.

Після цього Ігор Павловський звернувся в ЄСПЛ зі скаргою на відсутність достатніх причин для тримання під вартою. Суд визнав, що генерала тримали в СІЗО з використанням припущень, за відсутності належної доказової бази.

Тепер за рішенням суду Україна має сплатити Павловському компенсацію у розмірі 2600 євро.

“Може, прийшов час, аби компенсації за політизовані рішення виплачувала не держава, а судді, які беруть в цьому участь? Ну, й нагадаю, що ганебні політичні справи Марченка і Павловського, хоч і розвалилися, але не закриті!” – наголосила Геращенко.

Контекст

У 2021 році Державне бюро розслідувань висунуло підозру Ігорю Павловському, а також двом ексначальникам департаменту Міноборони та голові правління підприємства “Кузня на Рибальському” Валерію Шандрі у змові та організації постачання армії у 2016-2018 роках військової техніки низької якості.

Справа стосується збитків держбюджету в розмірі понад 475 млн грн при поставках військової техніки.
Зокрема, за даними слідства ДБР, у 2016-2018 роках Міноборони для потреб ЗСУ закупило бойові катери “Кентавр” виробництва “Кузні на Рибальському”, що належала структурам Петра Порошенка, і санітарні автомобілі виробництва ПАТ “Богдан Моторс” нібито неналежної якості.

Слідчі ДБР повідомили про підозру заступнику глави Міноборони України в 2015-2019 рр.; директору департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони у 2015-2017 рр.; директору департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки у 2018-2019 рр. Їхні дії кваліфіковано за ч. 4 ст. 426-1 та ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 426-1 КК України. Як згодом стало відомо, йдеться про Павловського і Шандру.

7 липня 2021 року Печерський суд Києва заарештував директора “Кузні на Рибальському” Валерія Шандру під заставу в 444 млн грн.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна