“Справа катерів”: високопосадовця часів Ющенка, Турчинова й Порошенка арештували в залі суду із заставою 444 млн грн

 

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід директору ПАТ “Кузня на Рибальському” Валерію Шандрі у вигляді арешту на 60 діб з можливістю вийти під заставу розміром майже 444 млн грн.

Про це в середу, 7 липня, повідомив телеканал “Прямий“.

Конвоїри надягли наручники на Шандру в залі суду, передає “Ліга“.

Наразі засідання суду триває; також очікується обрання запобіжного заходу колишньому заступнику міністра оборони Ігорю Павловському.

Справа стосується збитків держбюджету в розмірі понад 475 млн грн при поставках військової техніки. Зокрема, за даними слідства ДБР, у 2016-2018 роках Міноборони для потреб ЗСУ закупило бойові катери “Кентавр” виробництва “Кузні на Рибальському”, що належала структурам Петра Порошенка, і санітарні автомобілі виробництва ПАТ “Богдан Моторс” нібито неналежної якості.

Слідчі ДБР повідомили про підозру заступнику глави Міноборони України в 2015-2019 рр.; директору департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони у 2015-2017 рр.; директору департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки у 2018-2019 рр. Їхні дії кваліфіковано за ч. 4 ст. 426-1 та ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 426-1 КК України. Як згодом стало відомо, йдеться про Павловського і Шандру.

“Під стіни суду прийшли співробітники заводу “Кузня на Рибальському”, які називають процес над їхнім керівником Шандрою політизованим і упередженим”, – ідеться в повідомленні. Також на процесі присутні представники “Європейської солідарності”, нардеп, колишній командувач ДШВ й АТО Михайло Забродський, народна депутатка Ніна Южаніна та ін.

У коментарі “Прямому” Ніна Южаніна визнала заставу непідйомною й констатувала, що Шандрі ймовірно доведеться пробути під арештом два місяці.

Політики з табору Петра Порошенка говорять про “політичне замовлення” в цій справі та про намагання слідчих “пришити” до неї колишнього президента.

“Ми бачимо абсолютно політично замовлене рішення. Воно підтверджує інформацію, яка звучала вчора про те, що офіс президента напряму замовляє це, і що заступник керівника офісу президента Смирнов дзвонить судді і вимагає відповідних рішень. Те, як сьогодні проходив процес і чим він завершився, свідчить на підтвердження цієї версії”, – заявив нардеп із фракції “Європейська солідарність” Ростислав Павленко, якого цитує пресслужба політсили.

“Такі рішення підривають обороноздатність країни, тому що переривається процес будівництва кораблів, досі не сформовано комісію щодо прийняття цих кораблів”, – додав Павленко.

Нардеп Володимир Ар’єв (фракція “Європейська солідарність”) стверджує, що, за його інформацією, від судді, який розглядає питання щодо запобіжного заходу Павловському і Шандрі, вимагали “жорстких рішень”.

Нагадаємо, 58-річний Валерій Шандра – управлінець з орбіти Віктора Ющенка та Петра Порошенка. У 2002 році він став народним депутатом України за списком Блоку Віктора Ющенка “Наша Україна” (№39). Був заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва.
За президента Ющенка, з лютого 2005-го по серпень 2006 року, обіймав посаду міністра промислової політики України. У 2006-2007 роках був радником президента. У 2006-2008 роках – член наглядових рад Державного ощадбанку України та Державного експортно-імпортного банку.
Із грудня 2007 до березня 2010 року – міністр України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.
У березні-вересні 2014 року, при Турчинові й Порошенку – голова Київської ОДА. Із квітня 2016 року – голвоа ПрАТ “Кузня на Рибальському”,

Читайте також:
ДБР повідомило про підозру чиновникам “Кузні на Рибальському” і екскерівництву Міноборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна