ЗСУ ліквідували командувача Чорноморського флоту в Севастополі: ССО розповіли подробиці двох успішних спецоперацій

Внаслідок операції “Крабова ловушка” в Севастополі 22 вересня вдалося ліквідувати командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова.

Про це повідомили Сили спеціальних операцій ЗСУ в понеділок, 25 вересня.

“Після ураження штабу ЧФ РФ загинуло 34 офіцера, серед них командувач ЧФ РФ. Ще 105 окупантів було поранено. Будівля штабу не підлягає відновленню”, — йдеться в повідомленні.

Командувач ЧФ РФ адмірал Віктор Соколов загинув під час удару ЗСУ по штабу Чорноморського флоту у Севастополі

Окрім цього, ССО надали оновлену інформацію по втратах противника в результаті проведення спецоперації зі знищення БДК “Мінськ”.

Враховуючи факт, що БДК “Мінськ” мав наступного дня вийти на бойове чергування,  на ньому особовий склад був присутній. Безповоротні втрати склали 62 окупанта.

Ракетний удар по штабу Чорноморського флоту РФ у Севастополі. Передісторія

Удень 22 вересня, близько 13:55, в окупованому Севастополі пролунало кілька потужних вибухів. Окупаційна влада повідомила про ракетний удар України по штабу Чорноморського флоту Росії.
Раніше про низку вибухів у різних частинах Криму повідомляли мешканці окупованого РФ півострова.

Пізніше в міноборони РФ заявили, нібито під час атаки на Севастополь засобами ППО було збито пʼять ракет. Однак на численних фото можна побачити, що будівля штабу російського флоту суттєво зруйнована, вона загорілася.

Після влучання в Севастополі оголосили повітряну тривогу та перекрили центр міста, до штабу ЧФ приїхало багато машин швидкої допомоги.

Стратком ЗСУ підтвердив ураження штабу командування Чорноморського флоту РФ.

Видання Sky News з посиланням ВМС України повідомило, що удар завдано британськими ракетами Storm Shadow.

На успішну атаку ракетами повітряного базування натякнув командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук: “Ми ж обіцяли, що “далі буде”. Тож поки окупанти оговтуються в Мелітополі, а в Севастополі досі лунають сигнали повітряної тривоги, вкотре подякую льотчикам Повітряних сил! Сподіваюсь, що наступного разу російське ППО нас знову не підведе”.

Увечері з’явилося відео влучань – кілька ракет прилетіли точно в дах будинку штабу ЧФ:

Відео, записане очевидецею, зі словами “Почалось!” (українською) та “Взриви!” і “Ето Севастополь!”стало приводом для створення мемів:

Згодом у Генштабі ЗСУ повідомили, що це була спецоперація Сил спеціальних операцій ЗСУ “Крабовая ловушка”.

Завдяки клопіткій роботі спецслужб штаб Чорноморського флоту вдалося вразити під час проведення наради керівного складу флоту. Повідомлялося, що серед поранених у важкому стані перебував командувач угруповання генерал-полковник Олександр Романчук, а також начальник штабу генерал-лейтенант Олег Цеков — він без свідомості.

Ураження корабля “Мінськ” і підводного човна “Ростов-на-Дону” в Севастополі. Передісторія

У ніч на 13 вересня в тимчасово окупованому Севастополі пролунали кілька потужних вибухів. Міноборони РФ заявило, що нібито ЗСУ завдали удару десятьма крилатими ракетами по судноремонтному заводу ім. С. Орджонікідзе і трьома безекіпажними катерами по загону кораблів Чорноморського флоту на переході морем.

Унаслідок ракетного удару було вражено два кораблі ЧФ Росії: дизель-електричний підводний човен “Ростов-на-Дону” та великий десантний корабель “Мінськ”. Обидва судна перебували на ремонті у сухому доці.

Вороже відомство заявляло, що засобами протиповітряної оборони нібито було збито 7 крилатих ракет, а  патрульний корабель “Василь Биков” нібито знищив усі безекіпажні катери.

Згодом російські пабліки заявили, що внаслідок нічної атаки на Севастополь на заводі загинуло двоє людей, 26 осіб отримало поранення.

У мережі з’явилося фото російського десантного корабля “Мінськ”. Як повідомила міжнародна моніторингова група Oryx, яка досліджує воєнні втрати за відкритими джерелами (зображеннями) в інтернеті, корабель знищений, а не пошкоджений. Він отримав серйозну пробоїну в лівий борт в районі надбудови, що може означати влучання крилатої ракети під кутом прямо в машинне відділення.

Також суттєво вигоріла субмарина “Ростов-на-Дону”, що підтверджують супутникові фото.

Згодом Сили спеціальних операцій ЗС України заявили, що знищення корабля та підводного човна Чорноморського флоту Росії 13 вересня стало можливим завдяки ССО ЗСУ. Спецпризначенці підійшли до Севастополя під водою.

Читайте також:
Точно в ціль: внаслідок атаки дроном аеродрому під Курськом ліквідовано та поранено керівництво авіаполку росіян і контррозвідника ФСБ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна