Стало відомо, коли Єврокомісія рекомендуватиме почати переговори про членство України в ЄС, — ЗМІ

Єврокомісія готується рекомендувати почати переговори з Україною про її членство в ЄС.

Про це 22 вересня повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.

Відповідна рекомендація щодо початку багаторічного процесу вступу очікується вже у жовтні. Втім, Єврокомісія наполягатиме на досягненні Україною прогресу в певних пріоритетних напрямах, зокрема, боротьбі з корупцією, відмиванням грошей, захисті меншин і зменшенні впливу олігархів у країні.

Обговорення ж країн-членів відбудеться в грудні, коли лідери ЄС зберуться на саміт. При цьому, позиція деяких країн, зокрема Угорщини, невідома.

У разі схвалення рекомендації Україна має розпочати тривалу процедуру завершення реформ й приведення законодавства у відповідність із законодавством ЄС у 30 сферах, включно з верховенством права та економікою.

Зазвичай це тривалий процес, який триває понад десять років. Наприклад, останньою країною, яка приєдналася до блоку, була Хорватія, і це був шлях довжиною в десять років.

“Відмова рекомендувати розпочати переговори про вступ була б політично неспроможною для комісії через труднощі, в яких перебуває Україна. Початок переговорів про членство зміцнить президента України Володимира Зеленського на тлі контрнаступу проти Росії, який просувається повільними темпами”, — наголошують джерела Bloomberg.

Додамо, що у серпні віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявляла, що Україна до жовтня не виконає на 100% всі сім критеріїв Єврокомісії, однак переговори про вступ все одно почнуться. За її словами, Україна буде фактично готовою до членства у ЄС через найближчі два роки.

Водночас президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу в Європарламенті 13 вересня зі щорічною промовою заявляла, що Україна досягла великих успіхів з моменту надання їй статусу кандидата.

Читайте також:
Урсула фон дер Ляєн “пообіцяла” Україні вступ в ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна