“Створили спільну координаційну платформу”: Зеленський у США вирішує проблему агроекспорту з Румунією, Болгарією і ЄК

Президент Володимир Зеленський під час перебування у США, на полях сесії Генасамблеї ООН, провів переговори з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, президентом Румунії Клаусом Йоганнісом і віцепремʼєркою – міністеркою закордонних справ Болгарії Марією Габріель “щодо збереження принципу єдиного ринку та доступу української аграрної продукції на ринок ЄС”.

Про це ввечері в середу, 20 вересня, повідомила пресслужба глава держави.

“Ми створили спільну координаційну платформу, яка дає нам змогу підтримувати активний діалог і знаходити відповіді на всі проблемні питання у сфері агропродукції”, – розповів Зеленський.

“Поінформував співрозмовників щодо подальших дій України та координації спільних кроків. Україна – майбутній член ЄС, і ми маємо спільно працювати над постійною лібералізацією торгівлі та недопущенням будь-яких односторонніх обмежень”, – зазначив президент.

За його словами, разом із Румунією та Болгарією Україна шукає способи збільшення транзиту “Шляхами солідарності”. І саме через територію Румунії забезпечується понад 60% транзиту українського зерна, яке проходить “Шляхами солідарності” Євросоюзу.

“Україна та ЄС високо цінують зусилля Болгарії. Я також вдячний Румунії за зміцнення єдності Європейського Союзу й дотримання принципів єдиного ринку та вільної торгівлі. Разом – Україна, ЄС, Болгарія та Румунія – обговорили альтернативні шляхи, які дадуть змогу суттєво наростити транзит і водночас зменшити навантаження на румунський і болгарський внутрішні ринки”, – додав Зеленський.

Раніше в середу міністр сільського господарства Румунії Флорін Барбу оголосив, що Бухарест спільно з Києвом протягом місяця працюватимуть над планом контролю за експортом зерна, який допоможе захистити румунських фермерів. Протягом 30 днів, через які має набути чинності система контролю експорту в Україні, Румунія створить “чітку процедуру ліцензування імпорту для румунських фермерів та переробників”. “Я впевнений, що цей механізм, запропонований Європейською комісією, прийнятий Україною та узгоджений нами в інтересах фермерів, буде повністю функціонувати”, – сказав Барбу.

Криза експорту збіжжя. Контекст

Румунія і Болгарія є тими східноєвропейськими країнами, разом з Угорщиною, Польщею та Словаччиною, які зазнали різкого зростання імпорту дешевого українського зерна після вторгнення РФ в Україну. Це деформувало місцеві ринки і викликало протести фермерів. ЄС схвалив обмеження на імпорт українського зерна до 15 вересня, при цьому дозволивши транзит зерна в інші країни.

Після цього замість обмеження на імпорт у ЄС Україна запропонувала Європейській комісії та п’ятьом країнам план експортного контролю для чотирьох груп культур – пшениці, кукурудзи, соняшнику та ріпаку – для захисту їхніх внутрішніх ринків.

Попри це, Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на український імпорт, що спонукало Україну подати скаргу проти цих трьох країн до Світової організації торгівлі.

У випадку з Польщею Україна оголосила також про намір запровадити ембарго на низку товарів із Польщі.

Торгова суперечка України з сусідами в ЄС відбувається на тлі виборчих кампаній у Польщі та Словаччині, а також виходу Росії із зернової угоди й перекриття морського коридору для с/г-експорту з України під час війни.

Читайте також:
У Румунії, імовірно, знайшли нові уламки БПЛА – за 14 км від кордону з Україною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна