МЗС Польщі викликало посла України через заяву Зеленського на Генасамблеї ООН

Міністерство закордонних справ Польщі викликало для пояснень посла України у зв’язку із заявами президента України Володимира Зеленського щодо конфлікту з приводу експорту зерна.

Про це заявили у міністерстві закордонних справ Польщі в середу, 20 вересня.

Так, посла України Василя Зварича викликали до МЗС Польщі, з ним зустрівся заступник держсекретаря Павел Яблонський.

Яблонський висловив рішучий протест польської сторони щодо заяв президента Зеленського на Генеральній Асамблеї ООН учора, де він сказав, що “дехто в Європі грає в солідарність у політичному театрі”, перетворюючи постачання зерна на трилер, насправді допомагаючи “підготувати сцену для московського актора”.

“Заступник глави МЗС зауважив, що ця теза на адресу Польщі неправдива, і, більш того, особливо невиправдана як щодо країни, яка підтримувала Україну з перших днів війни”, – йдеться у комюніке.

Яблонський заявив, що тиск на Польщу через багатосторонні майданчики чи скарги до міжнародних установ “не є належними методами вирішення суперечок”, та що це не дасть результату, тому що дії уряду Польщі задля захисту своїх аграріїв відповідають національному, європейському та міжнародному законодавству.

Він висловив сподівання, що “і політика української влади, і їхня публічна комунікація відображатиме фактичний характер польсько-українських відносин, і поточних, і в минулому, та братиме до уваги безпрецедентну допомогу, надану Польщею і поляками українцям та державі Україна, як і увесь спектр нашої доброї співпраці”.

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький після заяви Зеленського назвав її несправедливою та запевнив, що Польща готова допомагати Україні, але “не ціною дестабілізації польського ринку”, і інтереси власних аграріїв залишаються для Варшави пріоритетом.

Президент Польщі Анджей Дуда на полях Генасамблеї ООН імовірно через це не зустрівся із Зеленським.

Після цього стало відомо, що Україна у відповідь запровадить ембарго на низку товарів із Польщі.

Читайте також:
В уряді Польщі назвали ключову умову зменшення допомоги Україні

Обмеження на ввезення українського зерна

Єврокомісія 15 вересня скасувала обмеження на ввезення зерна з України до Польщі, Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини. Водночас ЄК зазначила, що Україна має вжити заходів, щоб запобігти будь-яким проблемам на ринку в сусідніх державах-членах Євросоюзу.

Попри це, 15 вересня Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили національну заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

У відповідь Україна подала позов до Світової організації торгівлі проти Польщі, Словаччини та Угорщини через їхню відмову зняти заборону на українську сільськогосподарську продукцію.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна готова запровадити заборону на імпорт деяких товарів із Польщі, Словаччини та Угорщини, якщо ці країни не знімуть зернову заборону.

19 вересня торгпред Тарас Качка заявив, що Україна запровадить ембарго на низку товарів із Польщі.

Торгова суперечка України з сусідами в ЄС відбувається на тлі виборчих кампаній у Польщі та Словаччині, а також виходу Росії із зернової угоди й перекриття морського коридору для с/г-експорту з України під час війни.

Читайте також:
П’ять країн ЄС повстали проти плану України щодо експорту агропродукції, – польські ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна