П’ять країн ЄС повстали проти плану України щодо експорту агропродукції, – польські ЗМІ

П’ять держав-членів Європейського Союзу відкинули план України щодо обмеження експорту агропродукції. Він мав би замінити односторонні обмеження українського імпорту від Єврокомісії.

Про це в понеділок, 18 вересня, пише PAP.

Згідно з пропозицією Києва, за даними агенції, Міністерство економіки України самостійно ухвалюватиме рішення про надання дозволів на експорт зерна до ЄС, зокрема й п’яти східних краї-членів, навіть якщо вони будуть проти таких дозволів. 

Разом з тим, українська сторона пропонує проводити консультації з країнами ЄС та Європейською комісією щодо дозволів на експорт. Однак “незалежно від результатів консультацій, остаточне рішення залишатиметься за Києвом”, додає PAP.

Водночас на зустрічі в Брюсселі постійний представник Польщі в ЄС Анджей Садось розкритикував українську пропозицію. Вона, на думку Варшави, не вирішує питання контролю та обмеження притоку українського зерна.

“Польща, Угорщина та Словаччина відмовляються від роботи в рамках платформи через процедурну обережність і той факт, що Україна може використати інформацію, надану в рамках координаційної платформи, проти цих трьох країн у розгляді в СОТ”, – повідомило PAP джерело в ЄС.

Що передувало

15 вересня Європейська комісія відмовилася продовжувати дію тимчасової заборони на імпорт українських пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку до п’яти сусідніх з Україною країн ЄС. 

Раніше Угорщина заявила, що домовилася з Румунією, Словаччиною та Болгарією про розширення національних заборон на імпорт українського зерна, якщо Євросоюз не продовжить заборону, що закінчується 15 вересня.

14 вересня парламент Болгарії скасував заборону на імпорт української агропродукції.

Читайте також:
У Болгарії фермери протестують проти імпорту зерна з України: заблокували дороги по всій країні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна