Єврокомісія скасувала ембарго на імпорт українського зерна. Але Київ має ввести свої обмеження

Європейська комісія не стала продовжувати ембарго на постачання українського зерна після 15 вересня. Однак Київ погодився дотримуватися певних умов.

Про це інформує пресслужба Єврокомісії у п’ятницю.

“Єврокомісія після аналізу даних щодо впливу експорту 4 категорій сільськогосподарської продукції на ринок ЄС дійшла висновку, що завдяки тимчасовим заходам, запровадженим 2 травня 2023 року, викривлення ринку в 5 країнах-членах, що межують з Україною, зникли”, – йдеться в повідомленні.

Так, було досягнуто домовленості про те, що всі чинні заходи  щодо обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції втрачають чинність сьогодні.

Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи (включаючи, наприклад, систему ліцензування експорту) протягом 30 днів, щоб уникнути сплеску цін на зерно.

Зокрема, з 16 вересня Київ повинен ввести ефективні заходи контролю за експортом 4 груп товарів, щоб запобігти будь-яким ринковим викривленням у сусідніх державах-членах. Ці заходи Україна має подати до Єврокомісії не пізніше 18 вересня.

“Європейська Комісія та Україна здійснюватимуть моніторинг ситуації через платформу, щоб мати змогу реагувати на будь-які непередбачувані ситуації”, – наголошують в Єврокомісії.

Своєю чергою Єврокомісія також утримуватиметься від запровадження будь-яких обмежень доти, доки ефективні заходи, вжиті Україною, не запрацюють у повному обсязі.

ОНОВЛЕНО
Після рішення Єврокомісії польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Польща продовжить дію ембарго на українське зерно. Про це повідомив речник польського уряду.

Перед цим

Як писала “Новинарня“, раніше Угорщина заявила, що домовилася з Румунією, Словаччиною та Болгарією про розширення національних заборон на імпорт українського зерна, якщо Євросоюз не продовжить заборону, що закінчується 15 вересня.

14 вересня парламент Болгарії скасував заборону на імпорт української агропродукції

Своєю чергою Володимир Зеленський під час саміту “Україна – Балкани” в Афінах наприкінці серпня заявив, що 15 вересня очікує від Єврокомісія зняття всіх обмежень на експорт української аграрної продукції до країн Євросоюзу.

Читайте також:
Єврокомісія заборонила імпорт деяких агротоварів з України після тиску п’яти держав Є

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна