Зеленський на зустрічі з фон дер Ляєн: “Очікую, що 15 вересня обмеження на українську агропродукцію в ЄС буде знято”

Президент України Володимир Зеленський очікує, що Європейська комісія зніме всі обмеження на експорт української аграрної продукції до країн Євросоюзу.

Про це він сказав під час зустрічі з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн під час саміту “Україна – Балкани” в Афінах, повідомляє сайт президента.

“Важливо відновити повноцінну безмитну торгівлю між Україною та ЄС і забезпечити вільний доступ українського агроекспорту на всю територію єдиного ринку Євросоюзу. Очікую, що 15 вересня будь-які обмеження на українську агропродукцію в ЄС будуть зняті”, – сказав Зеленський

Він висловив фон дер Ляєн подяку за зусилля, спрямовані на нормалізацію експорту і транзиту української аграрної продукції.

Сторони також детально обговорили альтернативні маршрути для “зернового коридору” після блокування Росією Чорноморської зернової ініціативи. Особливу увагу було звернено на безпекові та фінансові аспекти, питання страхування кораблів.

Окрім того, Зеленський подякував президентці ЄК за черговий транш допомоги Україні обсягом 1,5 млрд євро. Було обговорено перегляд програми МВФ для України.

Лідери також оцінили прогрес України у виконанні семи рекомендацій Європейської комісії та подальші кроки в цьому напрямі.

“Націлені на досягнення максимального результату у виконанні рекомендацій Європейської комісії. Очікуємо на позитивну оцінку у звіті в межах пакету розширення у жовтні та рішення держав – членів ЄС щодо початку у 2023 році переговорів України про членство у Євросоюзі”, – сказав президент.

Крім того, Володимир Зеленський та Урсула фон дер Ляєн скоординували позиції щодо “формули миру” та підготовки Глобального саміту миру.

Читайте також:
Єврокомісія заборонила імпорт деяких агротоварів з України після тиску п’яти держав ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна