У Болгарії фермери протестують проти імпорту зерна з України: заблокували дороги по всій країні

У Болгарії фермери та власники переробних підприємств вийшли на загальнонаціональну акцію протесту проти рішення парламенту не продовжувати надзвичайні заходи, що забороняють імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України після 15 вересня.

Про це повідомляє Forbes Bulgaria, цитує “ЄП” 18 вересня.

Зазначається, що в понеділок о 10 ранку вони вивели важку техніку на транспортні розв’язки на вулиці країни. У зв’язку з протестами заблокована ціла низка автошляхів по всій Болгарії – прикордонні переходи, головні дороги та шосе. Представники 26 галузевих організацій оголосили безстроковий загальнонаціональний протест.

Громадян країни закликали здійснювати поїздки лише при крайній потребі. Протестувальники попередили, що головними дорогами країни пересувається важка сільськогосподарська техніка.

Вони вимагають продовжити заборони на імпорт соняшнику, пшениці, кукурудзи та ріпаку з України, а також ввести заборони на імпорт нерафінованої олії, свіжих та заморожених фруктів та овочів, молока та молочних продуктів, м’яса та м’ясопродуктів, живих тварин, меду та продуктів бджільництва з нашої держави. Протестувальники також виступають “за” посилення контролю за походженням, якістю та безпечністю сільськогосподарської продукції, що імпортується в країну.

“Фермерська спільнота також вимагає виплатити фермерам повну суму компенсації за збільшення виробничих витрат через війну в Україні до 30 вересня цього року та зняти обмеження на розмір допомоги, а також негайно виплатити державну допомогу для компенсації фермерам, які мають повністю необроблену землю”, – пише видання.

Серед вимог також виділення необхідних коштів для переоформлення існуючих та надання нових державних дотацій, у тому числі мінімальних дотацій виробникам винограду, картоплі, малини, тепличної продукції та тютюну, а також виробникам тваринницької продукції та меду.

Цей протест  наразі проходить з вимогами, які вже вирішені, або з тими, які не можуть бути вирішені, заявив глава уряду Микола Денков.

Та зазначив, що деякі з цих вимог пов’язані зі схваленням Єврокомісії.

“Ми ведемо розмову з виробниками зерна, і рішення про зняття зернової заборони не можуть ухвалювати тільки виробники”, – заявив Денков.

Що передувало

15 вересня Європейська комісія відмовилася продовжувати дію тимчасової заборони на імпорт українських пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку до п’яти сусідніх з Україною країн ЄС. 

Раніше Угорщина заявила, що домовилася з Румунією, Словаччиною та Болгарією про розширення національних заборон на імпорт українського зерна, якщо Євросоюз не продовжить заборону, що закінчується 15 вересня.

14 вересня парламент Болгарії скасував заборону на імпорт української агропродукції.

Читайте також:
Єврокомісія заборонила імпорт деяких агротоварів з України після тиску п’яти держав ЄС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна