У ЄС не визнали фейкові “вибори” окупантів в Україні. Та наголосили – причетні до організації будуть покарані

Високий представник ЄС з питань зовнішньої і безпекової політики Жозеп Боррель засудив проведення Росією “виборів” на тимчасово окупованих територіях України. Ідеться про псевдовибори в Автономній Республіці Крим та Севастополі, а також у частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Боррель наголосив, що керівництво країни-агресорки нестиме відповідальність за наслідки цих незаконних дій.

Про це ідеться у його заяві, яку цитує “Європейська правда” у понеділок, 11 вересня.

“Ми рішуче відкидаємо цю подальшу марну спробу Росії легітимізувати або нормалізувати свій незаконний військовий контроль і спробу анексії частин українських територій. Європейський Союз не визнає і не визнає ані проведення цих так званих “виборів”, ані їхніх результатів. Політичне керівництво Росії та ті, хто причетний до їх організації, відповідатимуть за наслідки цих незаконних дій”, – мовиться у заяві.

Боррель підкреслив, що проведення так званих “виборів” в Україні відбулося на тлі примусової та незаконної видачі Росією паспортів, зокрема дітям, примусового переміщення та депортації, широкомасштабних і систематичних порушень та зловживань правами людини. А також залякування та посилення репресій проти українських громадян з боку РФ та її незаконно призначеної влади на тимчасово окупованих територіях нашої держави.

“Європейський Союз високо оцінює мужність жителів України, які виступили проти фіктивного голосування і продовжують чинити опір російській окупації. Європейський Союз залишається твердо відданим підтримці України та її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності”, – наголошується в заяві.

У Євросоюзі також висловилися щодо проведення регіональних виборів на території Росії. Там звернули увагу на те, що вони відбулися в умовах жорстких обмежень, що підживлювалися агресією проти України.

“Російська влада посилила внутрішні репресії, запровадивши цензуру часів війни та продовживши переслідування опозиційних політиків, організацій громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та інших критиків, використовуючи репресивне законодавство та політично вмотивовані вироки. Це призвело до обмеження громадянських і політичних прав, унеможливило участь багатьох кандидатів у виборах та обмежило вибір російських виборців і доступ до достовірної інформації про кандидатів”, – йдеться у заяві.

Контекст

Як відомо, 15 червня центральна виборча комісія РФ призначила на 10 вересня так звані “вибори” на тимчасово окупованій частині України. Йдеться про захоплені російськими окупаційними військами території Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Із кінця серпня почалось “дострокове голосування” до “парламентів” та “муніципальних рад” на частині окупованих територій.

У Єврокомісії раніше наголошували, що такі наміри Москви є серйозним порушенням Статуту ООН, а також незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

Читайте також:
МЗС закликає світ засудити “нікчемні” псевдовибори на окупованих територіях України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна