У Вінниці викрили більше десяти посадовців ВЛК, які наживалися на ухилянтах

У Вінниці викрили посадовців військової медкомісії та лікарів, які за хабарі організовували ухилянтам виїзд за кордон. У момент отримання хабара затримали організатора схеми – посадовця місцевого лікувально-діагностичного центру, який залучив до незаконної діяльності більше ніж 10 осіб. Переважно – чиновників обласної військово-лікарської комісії.

Про це в понеділок, 28 серпня, повідомили в пресслужбі СБУ.

“За гроші організатор схеми пропонував потенційним призовникам уникнути мобілізації та втекти за кордон на підставі фіктивних документів про непридатність до військової служби за станом здоров’я”, – йдеться у повідомленні.

З кожного ухилянта він вимагав від 3000 до 1000 доларів США. Сума залежала від “складності” діагнозу і терміновості його “встановлення”.

Після отримання “замовлення” зловмисник звертався до своїх спільників з місцевої військової медкомісії, які фальсифікували медичні висновки про стан здоров’я їхніх клієнтів.

“Таким чином вони створювали формальну підставу для «списання» ухилянтів з військового обліку і зняття відповідних обмежень щодо виїзду за кордон. Співробітники СБУ встановили понад 200 епізодів вчинення злочину з боку організатора схеми та його спільників”, – додали в СБУ.

При обшуках в автомобілі, а також за місцем роботи і проживання затриманого виявили:

  • гроші, одержані корупційним шляхом
  • документи, чорнові записи і комп’ютерну техніку із доказами незаконної діяльності.

Наразі посадовцю повідомили про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Крім того, вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігуранта за ч. 2 ст. 368 Кримінального кодексу України.

Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Читайте також:
У Києві начальник ВЛК торгував діагнозами для ухилянтів – прийшли силовики

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.