Генпрокуратура готує екстрадицію бойовика з “Русича”, затриманого у Фінляндії

Офіс Генерального прокурора готує матеріали для екстрадиції з Фінляндії  одного з лідерів російського угруповання “Русич” Яна Петровського.

Про це повідомила пресслужба відомства 25 серпня.

Петровського підозрюють у терористичних злочинах, скоєних щонайменше в період з червня 2014 року по серпень 2015 року в Луганській і Донецькій областях.  За даними слідства, росіянин у 2014 році спільно з терористами “ЛНР” воював проти України у складі так званої “Диверсійно-штурмової розвідувальної групи “Русич”.

15 серпня 2023 року українські прокурори направили до відповідних органів Фінляндії запит про затримання і тимчасовий арешт Петровського та надали фінській стороні всю необхідну інформацію для забезпечення арешту, аби не допустити повернення воєнного злочинця до Росії.

“Як результат, підозрюваного було затримано. Наразі ініціатор розшуку здійснює підготовку матеріалів, необхідних для екстрадиції особи”, – повідомили в Офісі.

Нагадаємо, 23 серпня стало відомо арешт Петровського. Росіянина внесли до санкційного списку ЄС і США за дії, що загрожують суверенітету і незалежності України та безпеці країни.

Що відомо про Петровського

Петровський з 2004 року проживав у Норвегії, де брав активну участь у діяльності ультраправих організацій у Норвегії та Швеції. У період з 2014 по 2015 роки він воював на території України, пише Громадське.

Українські слідчі встановили причетність Петровського до збройних нападів на підрозділи українських військових, зокрема поблизу села Щастя Луганщини у 2014 році, внаслідок чого загинули бійці 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар» та 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Збройних Сил України.
Петровському оголосили підозру за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу. У зв’язку з переховуванням на території рф, його оголосили у розшук.
У 2016 році він повернувся в Норвегію, однак вже за рік його депортували з країни до рф за порушення закону про імміграцію. Там він проживав у Санкт-Петербурзі. Пізніше він брав участь у війні на боці росії у 2022 році.
Петровський також заявляв, що «не зробив ніяких воєнних злочинів». З його слів, його група «захищала російських людей».

Читайте також:
Сербія відмовилась екстрадувати до України ексгенерала СБУ Наумова

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна