До 32-ї річниці Незалежності: НБУ презентував нові пам’ятні монети “Сміливість бути. UA”

Національний банк України ввів в обіг нові пам’ятні монети “Сміливість бути. UA” номіналом 5 та 10 гривень до 32-ої річниці Незалежності.

Про це повідомляється на сайті Нацбанку 24 серпня.

“Вони особливі, адже зазвичай монети присвячуються особистостям, подіям чи якимось суто матеріальним речам. Але ми спробували віднайти щось, що нас об’єднує та є вартим того, щоб бути закарбованим на монеті. І ми знайшли спільну рису, яка є очевидною для всього світу, рису, яка, по суті, стала синонімом слова “українці”. Це – сміливість! Ми присвячуємо цю монету хороброму і незламному українському народу. Сьогодні весь світ точно знає, що сміливість – це бути українцями”, – заявив голова НБУ Андрій Пишний.

Ці пам’ятні монети продовжують серію “Безсмертна моя Україно”.

Монета номіналом 10 гривень виготовлена зі срібла 925 проби масою 31,1 г (одна тройська унція). Крім того, монета оздоблена локальною позолотою (вміст золота – не менше ніж 0,00009 г). Категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”, діаметр – 38,6 мм.

Тираж срібної монети – до 5 000 штук.

На її аверсі зображено стилізовану композицію, що символізує Україну. Образ Батьківщини втілено в символі тризуба, що перебуває “на вістрі” часу, сучасних трендів, суспільних процесів, уваги світу та творення нової світової історії. На абсолютно дзеркальному тлі розміщено лезо меча; угорі – малий Державний Герб України.

А на реверсі – золотисту зірку, що засяяла новою надією, символ Вифлеємської зорі, яка розбила “камінь-бетон” непереможності російської армії, що російська пропаганда нав’язувала світові протягом десятиліть, а також вертикальний напис: “Сміливість бути. UA”.

Пам’ятна монета з нейзильберу має номінал 5 гривень. Її дизайн повторює загальну стилізовану композицію срібної монети з акцентом зображення аверсу на лезі меча, розміщеного на матовому тлі, як символічний знак готовності українців захищати свою незалежність зі зброєю в руках.

Її випущено у тиражі 75 тис. штук.

Авторами ескізів пам’ятних монет є київські художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук та скульптор – Володимир Атаманчук.

Придбати пам’ятні монети “Сміливість бути. UA” можна вже з 24 серпня 2023 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. Загалом через інтернет-магазин буде реалізована одна тисяча срібних монет та 15 тисяч монет з нейзильберу, всі вони будуть доступні з першого дня продажу.

Читайте також:
Нацбанк представив нову пам’ятну монету “ППО – надійний щит України”

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.