Партії знову звітуватимуть: Рада ухвалила закон

Верховна Рада на засіданні 23 серпня ухвалила законопроєкт № 9419-1 щодо відновлення фінансової звітності політичних партій про використання бюджетних коштів. “За” проголосували 309 депутатів.

Про це в середу повідомив нардеп фракції “Голос” Ярослав Железняк.

Як нагадує рух “Чесно”, законопроєкт передбачає відновлення подання фінансових звітів політичними партіями, які за останні чотири роки отримали майже 3 млрд гривень бюджетних коштів і не звітували публічно за витрати.

Там додали, що найбільшу підтримку законопроєкту дала депутатська група “Довіра” – 94% голоси “за”. Найменше голосів дали позафракційні нардепи — 47%.

Партійне звітування спочатку призупинили у 2020 році через коронавірус, а згодом через воєнний стан – тобто востаннє партії звітували за третій квартал 2020 року. Коли закон набуде чинності, політичні партії мають подати звіти за всі періоди, за які не звітували, починаючи з 2020 року. Для партій, що не мають державного фінансування, строк складає 120 днів. Для перевірки НАЗК відводиться 60 днів, ще на 60 днів відтерміновується вступ у дію відповідних положень. Тобто на подання перших звітів можна очікувати до п’яти місяців.

Також пропонується вже з наступних парламентських виборів зменшити поріг для отримання права на державне фінансування з 5% голосів до 3%. Крім цього, партіям можуть надати можливість отримувати пасивний дохід від депозитів, зокрема за рахунок держфінансування.

Законопроєкт № 9419-1 врегульовує і звітування партіями, які втратили частину необхідної документації внаслідок бойових дій. За наявності документального підтвердження цього партії звільнятимуть від відповідальності за неповне подання інформації. Партії зможуть на власний розсуд подати квартальні або річні звіти.

Однак важливими є строки перевірки звітів. Ініціатива враховує, що партіям необхідно подати великий обсяг інформації, проте відведення на перевірку всього 60 днів створює ризик того, що вона буде формальною.

Як писала “Новинарня“, 9 серпня Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про повернення обов’язку звітування партій про фінансування.

Читайте також:
Були і “випарувались”. Рух “Чесно” з’ясував, хто з нардепів ухилявся від голосування за повернення фінзвітів партій

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна